Loše navike koje štete Vašoj ljepoti?

Kada je u pitanju njega lica i tijela, mnoge žene ponekad pogriješe, a da za to nisu ni svjesne. Loše navike najprije trebate otkriti, a potom i riješiti uz malo dobre volje i upornosti. Koje su to loše navike u kojima žene najčešće griješe i ponavljaju ih kada je u pitanju njega lica i tijela, pročitajte u veoma korisnom tekstu, sa kojim ćete otkriti svoje greškice i više zasigurno nećete griješite!
Ovo su loše navike kada je u pitanju njega lica i tijela, u kojima mnoge žene griješe:
1. Ne razređujete maskaru sa vodom! 
Ne razređujte maskaru sa vodom, jer ona tako postaje rasadnik bakterija koje se mogu namnožiti i izazvati upalu oka, crvenilo ili alergiju.

2. Skinite šminku prije spavanja!
Uklonite šminku prije spavanja, jer u suptornom sutradan koža će vam biti bez sjaja, a oči crvene. Uz to, prljavština i šminka koja se tokom dana nataloži na kožu, uvlači se u pore, onečišćuje kožu i izaziva iritacije.

3. Redovno čistite  kistove (spužvice i četkice) za šminku, puder ili rumenilo!
Ukoliko često ne perete sva ta pomagala za nanošenje make-upa, oni postaju pravi rasadnici bakterija, jer nakupljaju prljavštinu i prašinu, a koju ukoliko ne perete, prilikom nanošenja šminke ulazi u vašu kožu i pore, a koje mogu izazvati bubuljice, osipe i iritacije. Te loše navike se morate riješiti, tako što ćete jednom sedmično toplom vodom oprati kistove, spužvice i drugi pribor uz malo neutralnog šampona. Najbolje je da ih prvo potpopite u vodu i da nakon sat vremena promijenite novu vodu šampon, te da ih tako držite potopljene cijelu noć, a sutradan isperete i stavite na sušenje.

4. Izbjegavajte diranje lica i kose? 
To je pogrešno, žene to rade često, a da nisu ni svjesne. Kada je u pitanju lice, takvim dodirivanjem nanosite prljavštinu na vašu kožu, a ujedno i skidate šminku. Kada je u pitanju kosa, nije dobro ni nju stalno dirati, jer se kosa u tom slučaju više i brže prlja i masti.

5. Ne istiskate bubuljice? 
Ne činite to, jer na taj se način koža uništava do te mjere da mogu nastati ožiljci i upale, pa zaliječenje bubuljica traje duže.

6. Ne pretjerujte sa čestim kozmetičkim tretmanima, maskama i pilinzima? 
Ne pretjerujte sa kozmetičkim tretmanima, niti sa raznim maskama i pilinzima. Ukoliko dvaput u sedmici stavljate piling na lice, možete narušiti hidrolipidnu ravnotežu kože i učiniti je osjetljivom, te izazvati iritacije.

7. Za zdraviju kosu ne fenirajte se često i ne peglajte kosu? 
Pazite sa feniranjem ili peglanjem kose, jer fen i pegla isušuju kosu. Prije sušenja, feniranja ili peglanja kose, obavezno nanesite sprej koji je otporan na visoku temperaturu, najbolje one sa što većim oznakama stupnjeva na ambalaži. Također, kada fenirate ili sušite kosu, gledajte da ne držite sušilo preblizu korijenu kose, pravilan je razmak oko 20 cm do 30 cm.

8. Ne grickajte nokte? 
Grickate nokte, loša navika koja vas prisiljava da skrivate ruke, jer nokti djeluju ružno. Od toga se možete odviknuti, tako što ćete nokte nalakirati providnim lakom za nokte gorkog okusa ili ljute papričice, namjenjenim za odvikavanje od grickanja noktiju, a koji možete kupiti u apoteci. 

9. Ne sjedite prekrštenih nogu? 
Ta navika je pogodna i za ljepotu i za zdravlje, jer time se zaustavlja cirkulacija, a to s vremenom može uzrokovati celulit, proširene vene i oticanje nogu. 

10. Pazite kako spavate? 
Ne spavajte sa licem zabijenim u jastuk, jer u suprotnom vremenom će se na vašem licu pojaviti duboke bore koje će uz to biti asimetrične. Rješenje je da naučite spavati na leđima.

Pripremila: Meliha Horić - Džanković

Instagram