Savjeti za uštedu novca u kuhinji
VANILIN ŠEĆER možete napraviti i sami: uzdužno prerežite jednu mahunu vanilije i stavite u staklenku sa šećerom koju hermetički zatvorite. Šećer će ubrzo poprimiti prekrasnu aromu vanilije.


ČOKOLADU za glazuru nemojte topiti na pari, već je grubo narežite i u metalnoj zdjeli otopite u pećnici još toploj od pečenja kolača.


SOL sa začinima možete napraviti sami: ¼ sušenih začinskih trava, ¾ soli i mljeveni piment pomiješajte u prazmoj posudici za posipanje. Osim toga, tako ćete uvijek moći po želji mijenjati njen okus.


KUHINJSKA SOL – Nestalo vam je sitne soli, a kući imate krupnu sol. U mlin z kafu, stavite krupnu sol, i dobit ćete sitnu.


SLATKO VRHNJE umjesto sa skupim kremfixom možete stući s jeftinijim šećerom za pripremu marmelada.

              

PEKAČ ZA HLJEB – Ukoliko imate pekač hljeba, koristite za za vrijeme jeftine tarife i time ćete dodatno uštedjeti na računu za struju. Osim toga umjesto ručnog kuhanja hljeba, moći ćete se posvetiti nekim drugim poslovima.

             

PAK – papir je relativno skup. Umjesto njega možete koristiti i ostatke tapeta, ne samo da će biti jeftiniji, već će i mnogo ljepše izgledati.


Pripremila: Mediha Horić - Aličić

Instagram