Četiri savjeta da zaustavite stresKakve zahtjeve savremeno društvo stavlja ženama i djevojkama? Šta se sve od njih očekuje i kakve trebaju biti u dvadesetim i tridesetim godinama?

U savremenom društvu žene i djevojke su stavljene u sve težu poziciju, pred njih se postavlja bezbroj zahtjeva koja se često veoma ispune. Od žena se očekuje da budu lijepe, uspješne na poslu, vode aktivan društveni život, obavezno se udaju i budu dobre majke i supruge.

Na koje načine možete umanjiti tenziju i napetost:
1. Sama svoj ekspert za katarzu

Tehnike za katarzu služe da se oslobodite tenzija koje se gomilaju u stresnim situacijama, prije nego što stignete do tačke ključanja. A stvar je lakša nego što mislite. Stručnjaci preporučuju šetnju, aerobik ili časove plesa, plivanje, vožnju bicikla. Možete se odlučiti i za neki hobi koji podstiče takmičarski duh, kao što su tenis i timski sportovi.


2. Biblioterapija

Dopunite svoju kućnu biblioteku novim izdanjima iz oblasti psihologije. Ove knjige pišu stručnjaci i profesionalci u svojim oblastima, a napisane su tako da na lak i jednostavan način možete naučiti nove tehnike za komunikaciju, opuštanje, razumijevanje sa partnerom, uživanje u životu.

               

3. Prihvatite sebe onakve kakve jeste

Ne možete biti savršeni i zato nemojte to ni pokušavati. Budite svjesni realnosti i zamijenite rečenicu “Ovakva bi trebalo da budem”, rečima “Mislim da sam ovakva”.


4. Pomoć prijatelja

Većina djevojčica do sredine djetinjstva stekne barem jednu najbolju drugaricu kojoj može povjeriti svaku tajnu, a takva bliskost i vezivanje među ženama postoji oduvijek i u svim kulturama.

Pripremila: Mediha Horić Aličić

Instagram