Domaći sladoledi od jogurta i kefira

Napravite domaće sladolede od kefira i jogurta, evo kako:
TUTTU FRUTTI (slika gore)

A što ne bi moglo? Obradujte ukućane sa vašim 
omiljenim ukusima. Kako sam pravila sladolede 
ima napisano u prethodnim receptima.Jedino treba sačekati da se zamrzne po bojama, kako bi mogli sljedeću boju usuti. Ne zaboravite da provjerite dubinu štapića. U mojim kutijicama štapići su na dubini do pola.


Eto, ideja je interesantna, a i vjerovatno će se ukućani ili gosti obradovati.

Željno čekam lll fazu da mogu da pravim ove smrznute jogurte sa svježim voćem ili voćem iz kompota.FROZEN YOGURT


- 250ml kefira
- jedna kesica praška za sok


Do sada najjednostavnije, najukusnije i najbolje uradjen sladoled. Znači ovog puta je na 4 sladoleda upotrebljeno samo 250ml kefira i kesica praška za sok. Jedna kesica praška za sok je za 500ml vode ali u 250ml kefira ipak treba da ide cijela kesica praška za sok. Danas je to bila mješavina arome jagoda-banana-narandža.Tako jednostavno, a tako ukusno.
SLADLED SA KEFIROM


Danas nova vrsta sladoleda. Onaj od juče je dobio odlične ocjene od strane mog najstrožijeg žirija, moje djece. Eto, vidi se da je preostao i jedan od juče koji je pravljen sa aromom zelene jabuke. Današnji je malo drugačijeg sastava jer su djeca htjela da bude više vodnjikav, a manje mliječan. Za ovaj sam upotrijebila:- 200ml kefira 2%mm

- 100ml mleka 2%mm
- 120ml vode
- aroma brusnice
- zasladjivac
Sve sam fino pomiješala, usula u kalupe, poklopila sa štapićima i ostavila da odstoji cjeli dan. Ne znam tačno koliko je potrebno vremena da se skroz smrzne, ali nama se nije žurilo, pa nismo ni provjeravali sve do večeras.
Jedan sladoled ima 60ml zapremine i sasvim je dovoljno da se zasladimo. Ovaj nije bio skoro ništa sladak jer sam htjela da se baš osjeti aroma brusnice.

SLADOLED DUKAN


Sladoled sam pravila da se nadje ako nekom zatreba. Moj sin, kome smo jedno drugom podrška u ovoj ishrani, počeo je da "brlja", a mene duša boli zbog toga. Njemu ide mnogo bolje nego meni i mnogo mi je žao što pravi gluposti sa ne dozvoljenom hranom. Jučer je kupio kutiju sladoleda i naravno pojeo sve, 450ml...
E, to je jedini razlog zbog kojeg sam pravila dukan sladoled. Nadam se da neće više imati glupe avanture, jer zaista mi nije jasno zašto to radi, kada je tek na pola puta. Današnji sladoled je najobičniji ali je zaista preukusan. Ukusniji je od nekih iz prodavnice.


Moja kutija za sladoled ima zapreminu 480ml. Svaki štapić ima 60ml.

- 200ml jogurta 2%mm
- 280ml mlijeka 2%mm
- 1 kesica prah za sokove*


Da pojasnim koji je prah za sokove u pitanju. Možete da koristite sve vrste sokova u kesici tipa "Bolero" ili "Step". Ako ne volite te sokove, možete da koristite arome za kolače u kombinaciji nekog zaslađivača koji sadrži 0cal. Takođe možete da skuhate neki voćni čaj i da ga zasladite za nekim zaslađivačem. Znači sve je po vašoj volji šta i kako volite, a rezultati će biti podjednako dobri.

Sve zajedno sam usula u posudu i mješala nekih 20 sekundi sa penaricom. Vjerovatno od limuntusa, koji se simbolično nalazi u prahu za sok se blago zgusnulo sve. Bitno je da prilikom sipanja u modlice ne bude pjene, jer ona posle spadne i na tom mjestu ostane prazno poslije zamrzavanja.

 Sladoled možete koristiti od prve faze. Mada možete i od prve, ali ja ne preporucujem slatke ukuse u prvoj fazi. Ubjeđena sam da bilo kakav slatki ukus vas tjera na još slatkog, a to po mom mišljenju ometa kod dijetalnog režima ishrane. Ali ako nekome ne smeta, dostupni su mu recepti mojih sladoleda.


Napomena: recepti su kreirani prema dr. Dukan dijeti


                                                                                                  O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.

Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram