Četiri "krivca" koji ubijaju intimnost i seksualnost u veziMislim da ne postoji ni jedna druga tema kao ova, a da je toliko zajednička svima nama, a da istovremeno o njoj lako ne pričamo.

 Tema koju ne djelimo sa prijateljima, a pogotovo ne sa familijom. Ipak tema koja je jako bitna za sve nas, koja pripada nama kao bićima i  tema koja je kod ponekih uzrok nezadovoljstva.

Šta je intimnost i seksualnost?

Sigurno bi mogli po enciklopedijama naći stručne definicije. Ako utipkate na Google dobićete dosta informacija iz medicinskih teorija ili u pedagoškim temama, gdje su obuhvaćen pubertet i adolescencija.

U ovom tekstu neću pisati o adolescentima i pubertetlijama. Neću pisati o ekstremnim stvarima. Ali ću pisati o običnoj relaciji između dva partnera.
U ovoj relaciji su nam intimnost i seks neophodni kao i hrana koju konzumiramo da bismo se održavali u životu.
Intimnost i seksualnost su instinkt. To upražnjavaju i životinje. Zahvaljujući intimnom odnosu, u koliko ga imaju dva različita spola imamo mogućnosti produžetka svoje vrste, mogućnost da dobijemo dijete, a životinje svoje mladunce.

Za razliku od životinja mi ljudi imamo ekstra dimenziju, a to je svjesnost intimnog odnosa i seks.

Intiman odnos i seks su puno više nego samo oplodnja. Ako je normalna veza među partnerima intiman odnos bi trebao da bude prelijepo iskustvo i doživljaj.

Iskustvo koje zbližuje partnere. Intimnost i seks trebaju da budu nešto što nas uljepšava.
Intimnost ne mora da bude samo seks.

Intimnost je otvorenost jedno prema drugome, nježnost i pažnja koju partneri međusobno razmjenjuju. Intimnost je dodir rukom ili pogled očima.

Intimnost je osjećaj.

Seks  može da bude bez intimnosti. 

Prostitucija je najstariji zanat. Onaj ko se bavi prostitucijom uglavnom nema intimnosti i osjećaja za svoje klijente.

Neke profesionalne prostitutke su čak i udate i imaju svoje muževe, sa kojima imaju sasvim drugačiji intiman odnos nego sa svojim klijentima.

Da se opet vratim na nas, sa našim partnerima. U našim slučajevima intimnost i seksualnost idu u najčešćim slučajevima jedno sa drugim.

Svaka životna dob ima svojih drazi. Od nekih 20-tak godina od prilike, kada su i duh i tijelo u harmoniji da se intimnost i seks doživi,  pa do starosti.

Kada smo mladi gorimo od iščekivanja i želje. Još uvijek smo jedno drugom nepoznati. Što duže imamo vezu i taj odnos se mjenja. Ne možemo očekivati da nas iste stvari uzbuđuju kao kada smo bili mlađi  ili na početku veze i kaka postajemo zreliji.

Vremenom se naša tijela  mjenjaju i već smo X godina sa partnerom.
Koliko god intimnost i seksualnost bili prirodni ipak je još jako puno tabua na tu temu, pa čak i problema.

Ovdje ću navesti par problema koji mogu da postoje u jednoj intimnoj vezi:


1. Otuđenost 


Ponekad  žene  pošto su dobile dijete daju svu pažnju novorođenoj bebi. Njihovi partneri, očevi djeteta, kao da i ne postoje više. Ovo je jako razumljivo, ali istovremeno jako pogrešno.

Muškarci koliko god važili kao "jači pol", u  ovoj situaciji su jako nesigurni i plašljivi. A žene su još jače jer su ispunile svoju biološku ulogu, materinstvo. Rezultat može biti otuđenje.

Ne dozvolite to. Koliko god da vam je gužva i obaveza vaše dijete, ne zaboravljajte partnere. 

To malo djetešce je osoba za sebe i ona treba da raste uz oba roditelja podjednako. Ono će narasti i otići svojim putem, a vi ostajete sa partnerom ako je sve uredu ostatak života. Zato ne otuđujte se, podijelite obaveze i uživajte zajedno.

2. Promjena tijela

Druga stvar koja je često problem je da se mi žene fizički mjenjamo, kako postajemo starije. A pogotovo poslije poroda. Nismo više one mlade cure od 20 sa brojem 34 ili 36. Sada smo par brojeva veće. 

U našim glavama se automatski formira ideja da nismo više tako privlačne svojim partnerima i počinjemo da se stidimo. 
Ustručavamo se opustiti i uživati u svom tijelu onako kako bi trebalo. Prvo i tijela muškaraca se mjenjaju. Samo to je jako rijetko tema razgovora.
Vjerujte mi uopšte nisam nikakva feministkinja, ali naši partneri nas uopšte ne gledaju svojim očima, nego očima nas samih. 


Mi smo te koje se stide svog tijela i koje od toga pravimo probleme, a tražimo utjehu i odgovore od naših partnera. A oni jedino žele zadovoljnu, opuštenu ženu.


Zato oslobodite se stida radite na tome da se same sebi sviđate i uživajte u svom tijelu. Ono je samo vaše.

3. Intima i seks kao obaveza

Treći problem koji se javlja kod partnera u intimnim odnosima, je da žene često misle da to rade za svoje muškarce. Kao da su u službi svojih muškaraca.

Jednom sam čula smiješnu i "istinitu" anegdotu: ”Žena se žalila prijateljici, kako je cijela kuća na njoj, pa djeca koja su mala, posao koji također mora da radi, pa kaže hajde kada sve to moram da uradim, ali još uveče i njemu da legnem…” Baš sam se nasmijala iako ovo smatram jako pogrešnim stavom.

Mi žene nismo žrtve! Živite i budite intimne zbog sebe. Ništa manje ne trebamo da uživamo mi žene nego muškarci.
U svemu može da se uvede malo opuštenosti, reda i vremena.


4. Dosada i nedostatak vremena

Ni u čemu, a pogotovo u intimnom životu se ne treba prepustiti učmalosti i stihiji. Nađite zajedničko vrijeme. Ne moraju samo večeri i noći kada imamo najmanje energije biti za intimne momente. Pričajte i dogovorite se sa partnerom kada da odvojite vrijeme za vas dvoje.

Družite se kao partneri i imajte svoje tajne.  Neka vam partner bude najbolji prijatelj. Šalite se. Recite partneru svoje želje, a i on vama svoje. Uživajte u onome što se obome sviđa, čudne stvari ne postoje.

Plešite, jer ples ima utecaja na naša čula. Kroz ples postaje naše tijelo još senzualnije.

Život je sam po sebi ozbiljan. Unesite humor u vaš život i vašu intimnu vezu. Sve će dobiti ljepšu dimenziju. I u svemu ćete više uživati.

Ukoliko imate još pitanja  ili problema, možete  mi se obratiti  na e-mail u Arabella magazin ili na privatnu postu moje fb stranice.


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram