Isfenirajte se profesionalno, kao da ste kod frizera


Većina žena suši kosu fenom, ali koliko nas zaista zna profesionalno da isfenira svoju kosu? Dakle, nakon sezone vjetrom i prstima oblikovanih frizura, kucnuo je čas da naučite osnove klasičnog feniranja.
Nekoliko minuta feniranja može da maskira brojne mane, od ispucalih krajeva i nestručnog šišanja do „vunastog“ izgleda kose i nedostatka sjaja. Ipak, da biste uspjeli u tome, potrebno je nešto više od četke, fena i, naravno dobre volje i strpljenja. Eksperti kažu da, iako je tehnika feniranja od krucijalnog značaja za krajnji zadovoljavajući ishod, svako od nas može da isfenira kosu baš kao da je upravo izašao iz frizerskog salona. Klasično feniranje rezultira vazdušastom frizurom, sa izraženom punoćom kose pri tjemenu i lepršavim krajevima. Ovaj stil  odražava eleganciju i odgovara gotovo svim tipovima kose. Da biste kreirali baš takav izgled, treba da poštujete nekoliko osnovnih praivla feniranja. Prije svega, nemojte koristiti veliku količinu proizvoda za oblikovanje. Ukoliko natopite kosu sprejom ili gelom, sasvim je izvjesno da će vaša (masna) kosa već u podne završiti u zategnutom konjskom repu. Zatim, zaboravite na presu za kosu i figar  i, umjesto ovih aparata, koristite nekoliko šnala za kosu.Vodeći svjetski frizeri tvrde da je razdvajanje kose na pojedinačne pramenove, prilikom feniranja, najvažnije za kreiranje lijepe frizure. Zbog toga je preskakanje ove faze osnovni razlog za loše rezultate feniranja u kućnim uslovima. Nešto duže feniranje i pravilno sprovođenje svih faza omogućit će  vam vam da oblikujete frizuru kakvu ste željeli a koja će trajati danima. Ne zaboravite, lijpa frizura je, osim lijepih cipela i tašne, najvažniji detalj na svakoj želi i pruža joj više samopouzdanja od šminke, odjeće ili parfema. Pa, potrudite se ! Primjenom odgovarajućih „alata“, preparata za oblikovanje kose i profesionalnih tehnika feniranja, vaša kosa će izgledati baš kao da ste upravo izašli iz frizerskog salona. 


Pripremite kosu: operite kosu šamponom i nanesite regeneratorKoristite preparate koji odgovaraju vašem tipu kose. Ako imate masnu i tanku kosu, nanesite regenerator samo na krajeve. Nakon ispiranja, upijte višak vode peškirom, utrljajte malo voska za oblikovanje a u gustu i izuzetno kovrdžavu malo silikonskog seruma. Zatim se pročešljajte češljem širokih zubaca. Razdjelite kosu: prirodno prosušite ravnu kosu Tek dva - triminuta na najmanjoj brzini fena prosušite kosu da biste uklonili 95 odsto vlage. Talasasta, kovrdžava i oštećena kosa treba da bude vlažna prije feniranja. Šnalom pričvrstite širi pramen kose (oko 10 cm) na vrhu glave, a ako imate gustu kosu, zakačite još jedan širi pramen neposredno iznad gornjeg. 

Sušite četkom: počnite da sušite donje dijelove kose 

I to većom, okruglom četkom, obmotavajući uže pramenove (oko pet cm). Usmjerite mlaz toplog vazduha prema dole, preko četke. Blago uvijajte krajeve kose prema glavi. Ponavljajte ove pokrete, postepeno oslobađajući uže pramenove (jedan po jedan) iz većeg dijela kose koji ste pričvrstili na tjemenu. Što se tiče pramena koji ste zakaliči na vrh glave, pustite ga da padne na čelo i, povlačeći četku nadole, isfenirajte ga tako da kosa bude ravna. 

Glatka kosa: kada je kosa potpuno suva 

Provjerite rezultate feniranja. Ako kosa nije potpuno glatka i sjajna, upotrijebite presu, ali samo od korijena do sredine kose. Za kraj, utrljajte u dlanove malo seruma ili spreja za sjaj i pređite njima cijelom dužinom kose. 


Instagram