Juha sa domaćim knedlama od džigericeDošle su na red i knedle. Lično nisam nikada bila ljubitelj supa i čorbi, više sam za sendviče i nešto s nogu da se pojede.


Moj sin uporno izbjegava da pojede ovršene mekinje, pa zbog njega izmišljam šta bi mogla da mu spremim. Tako su danas došle knedle na red jer sam se sjetila da ih voli ali sa grizom. 
Mnogo su mu se dopale i dao mi je zeleno svjetlo za njih.


Na ovoj fotografiji možete da vidite koje gustine treba da bude smjesa za knedle. Dovoljno gusta da ne spadne sa kašike ali i dovoljno meka da knedle ne budu tvrde.

- 1 cijela pileća džigerica
- 1 jaje
- 2 kašike ovršenih mekinja
- domaća vegeta (od sušenog povrća)
- biber

- bijeli i crni luk u prahuMeni je bilo brže i jednostavnije da džigericu, jaje i sve začine stavim u blender da se fino sve izmiksa. Zatim sam izručila sadržaj u činiju i dodala jednu po jednu kašiku mekinja. Kada sam dodala i drugu kašiku mekinja bilo je i dalje prilično bistro ali sam ostavil.a tako dok malo ne odstoji u frižideru. Posle 1/2h smjesa je bila skroz kompaktna kao što možete da vidite na gornjoj fotografiji. Knedle sam kuhala u neslanoj vodi jer je smjesa bila dovoljno slana. Najmanjom kašikicom sam dodavala smjesu u vodu koja je ključala na slaboj vatri. Knedle su brzo bile skuhane jer se mekinje brže kuhaju od griza. Dok su se knedle kuhale stavila sam procjeđenu začinjenu supu od povrća da provri i ubacila u nju knedle koje sam procjedila iz vode u koju su se kuhale. To sam uradila zbog toga što je voda u koju su se kuhale imala jak miris od džigerice, a i bila je mutna.

          O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.
Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram