Kako da vaša stopala tokom zime budu zdrava i lijepa? Odgovor ljekaraKako je moguće da stopalima posvećujete toliko manje pažnje, nego njezi kose i lica? Nažalost, stopala najčešće primijetimo kada nas počnu boljeti ili kada ne izgledaju lijepo. Kuda god da krenemo stopala nose cijelu našu težinu, imaju estetsku ulogu, a u životu ćemo na stopalima proći bezbroj kilometara - zar onda ne zaslužuju njegu?

Brizi stopala najviše paženje posvećujemo tokom ljeta, kada smo najviše usredotočene na "nosače kroz život", jer se u sandalama vidi sve (ispucala koža, grupe pete, oljušten lak). To je pogrešno, najviše pažnje potrebno je stopalima posvetiti tokom zime. Tada su nam stopala u zatvorenoj obući sa debljim čarapama. 


Njega kože stopala je ista i ljeti i zimi, jedino je razlika u većoj hidriranosti, treba da češće koristimo hidratantne kreme za stopala, da budemo bez obuće i čarapa u svom domu. Zbog toga što zimi nosimo zatvorenu obuću, a ljeti smo ipak u otvorenoj obući- papučama i sandalama.
"Tokom zime trebamo više pažnje posvetiti svojim stopalima, redovno održavati higijenu i hidrataciju kože", za Arabella Magazin kazala je doktorica Jasminka Alibegović, dermatovenerolog, koja radi u Domu zdravlja Tuzla. "Higijena stopala je svakodnevna, to znači da sedmično trebamo redovnije da ih peremo, posušujemo i hranimo. Osim toga važno je da nosimo čarape i obuću od prirodnih materijala koja su prozračna, u narodu poznato "da koža diše". U higijeni stopala, spada obuća koja treba da bude široka, udobna i ne bude preuska ", kaže Alibegović.
Priuštite stopalima raskošan i pravilan kućni tretman. Lakirate li nokte, prvo skinite lak. Zatim kadicu (ili lavor) napunite toplom vodom u koju možete dodati morsku so i nekoliko kapi eteričnog ulja. Dobrodošla su eterična ulja lavande, čajeva i eukaliptusa, jer imaju protubakterijski i protugljivični učinak.
U takvoj kupki namočite stopala 20-ak minuta da koža omekša. Zatim posušite noge peškirom, posebno pazeći na područje između prstiju, gdje vlaga i toplina pogoduju razvoju gljivica.

Lakiranje noktiju nije štetno. "Što se tiče nožnih noktiju, zimi trebate da u toku mjeseca bez laka na noktima provedete jednu sedmicu", preporučuje Alibegović. Poželjno bi bilo da primjenjuje te tri sedmice lakiranja, a četvrtu ostavite bez laka, da bi se lakše obnovili.
Samo zdrava stopala su lijepa stopala!

Razgovarala: Mediha Horić Aličić

Instagram