Kako kreirati balans (ravnotežu) u svom životu?

Početak jedne nove godine nam je idealno vrijeme da naučimo kako da budemo vise u balansu  (ravnoteži) u svom životu. Š ta znači ...


Početak jedne nove godine nam je idealno vrijeme da naučimo kako da budemo vise u balansu  (ravnoteži) u svom životu. Šta znači biti više u balansu?


U jednom testu, u kome je učestvovalo 500 žena i muškaraca, o tome koliko poznajemo sebe i kliko smo svjesni sebe i svog života, bilo je pitanje:ta misliš šta bi te najviše učinilo sretnim?


Jedno od najčešćih odgovora je bio: Volio bih  biti više u balansu.’

Većina je željela kreirati bolji balans izmedju posla, porodice, prijatelja i vremena posjećenog samo sebi.

Kao life coach vam mogu reći da je balans prije svega imati kontrolu nad našim mislima.

Ne obraćajte pažnju na to šta drugi misle o vama, to vas odmah izbacuje iz vašeg duševnog balansa.

Najčešće se sve samo po sebi izbalansira, ako  smo sebi dovoljno jasni šta tačno želimo i čime se konkretno bavimo.

Vi možete jedino biti u balansu kada ste vi sami centralna ličnost svog života.

Zamislite da je život jedan krug. U njemu vi morate biti tačno u sredini  da biste se imali ravnotežu, da bi ste bili u balansu.

Život se dešava oko vas, a vi ste u središtu. To nije ni malo egoistično. To je baš ta pozicija u kojoj možete da sagledate sve što se dešava oko vas. I na taj način vrijeme i energiju onda iz te pozicije dijeliti na posao, porodicu, prijatelje i sebe same.

Ako sebe sklanjate u stranu onda automatski stojite van igre. Pa automatski se osjećate van balansa bez ravnoteže.


Za puno ljudi je postao životni stil biti van balansa u svom životu. 

Nemaju jasnu predstavu čime se bave, nemaju kontrolu nad svojim vremenom i tako postaju sve više nesigurniji i nezadovoljniji u svom životu.


A poslijedica takvog života su problemi sa glavoboljama i migrenama, bolovima u ledjima, debljina i kožne alergije.

Šta možete uraditi ako vam je život van balansa, je unijeti strukturu u svoj život?

Ono što vam je potrebno je jasnoća i pregled sopstvenog života. Kroz šta se možete osloboditi problema koji prate život van balansa.

Ako ste sebi dovoljno jasni šta želite, imat ćete više povjerenja u sebe kao i više mira, prije svega u svojoj glavi.


- Najvažnije je da imate pregled onoga što morate da uradite. Napravite sebi svaki dan spisak prioriteta.

-    Počnite od onoga što je najvažnije.
     Prekrižite na spisku kada ste šta uradili.

Ako primjetite da ne možete sve postići sa spiska koji ste napisali, znači da ste si dali više obaveza nego što ste imali vremena. U tom slučaju morate napraviti selekciju i prioritet. U protivnom ste u konstantnom stresu.

Potrudite se jednu sedmicu voditi evidenciju šta sve radite . Na kraju sedmice se osvrnite i pogledajte u šta ste  proveli najviše vremena. Tada će vam biti jasnije u šta ste utrošili svoje dragocjeno vrijeme. 

Ne stidite se sebe, ako ste vrijeme i energiju trošili u nešto manje važno, nego jednostavno učite iz svojih grešaka.

Niko nema sve u svom životu. Znači da ni vi nećete moći imati sve što želite. Prihvatite to kao sastavni dio života, to je jednostavno tako.

Što budete više vremena koristili  razmisljajući zašto vam nešto ne ide ili nešto nemate, to će vam manje vremena ostati da se bavite onim što vas ispunjava i što vam se svidja.

Zapitajte sami sebe šta bi trebalo da se desi da biste se osjećali u balansu? Gdje vam je tada fokus?

Na stvarima koje biste rado radili ili na stvarima koje vam ne uspijevaju.

Jesu li vam misli pozitivne ili negativne?

Prestanite raditi puno stvari  u jednom momentu. Skoncetrišite se na ono što želite konkretno da uradite. Sve što radite radite sa puno pažnje, ne usput.

Držite se “ovog momenta”. Ne dozvolite da odlutate u dogadjaje koji su se desili u prošlosti i ne brinite  bespotrebno o budućnosti..

Svako veće prije nego odete na spavanje  svjesno se prisjetite svih stvari za koje ste taj dan bili zahvalni. Ako ih niste imali, potrudite se da ih slijedeći dan imate.

Ne pravite si život bespotrebno komlikovanim. Sreća se nalazi u jednostavnosti!


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.