Recept za domaće gumene bombone
Došli bomboni i kod mene na red. Pravila sam ih potpuno isto kao kada spremam žele da prelijem preko voća na torti. Sada sam upotrijebila vjestačko sladilo i stavila duplu količinu želatina da bude mnogo gušće od onog što prelivam preko voća. 

- 1 litar vode
- čaj od hibiskusa i brusnice
- 2 kesice praha za sok (tipa "Bolero" , "Step" .... )
- 3 kašike želatina

Za čaj sam upotrijebila sušeni hibiskus i sušene brusnice. Imala sam prah za sokove sa aromom zelene jabuke. Sva tri ukusa i mirisa su se baš lijepo složila. Moj prah za sokove (tipa "Bolero") je jedno pakovanje za 1/2 litre vode.Kada je voda provrila, isključila sam ringlu i stavila jednu punu kašiku mješavine čaja hibiskus i brusnice. Poslije 15 minuta sam čaj procijedila. U drugu činiju sam sam pomijesala želatin sa malo hladne vode i mjesala da se želatin istopi. Zatim sam sve zajedno smjesala sa čajem i stavila da se još malo sve dogrije, do pred ključanje. Dodala sam prah za sokove, promiješala i ostavila da se smjesa prohladi. Kada se prohladila nalila sam tečnost u silikonske modlice za praline i ostavila u frižider.


Kroz nekoliko sati sam izvadila iz frižidera i odozdo svaki kalup nad česmom pnekoliko sekundi polivala vrelom vodom da bomboni mogu fino da izađu iz kalupa da se ne bi pokidali.


Mnogo su finog ukusa, boje i izgleda. Zaista su original kao gumeni bomboni koje kupujemo ali naravno mekši su jer su elastičniji od kupovnih. Svi ko god je probao jako im se svidjelo i nikom ne smeta što nije sa šećerom. Ko voli hibiskus ne može da mu se ne dopadne. Sljedeći put neću stavljati želatin u čaj nego ću samo u sok od arome jabuke. Taj sok ima baš boju zelene jabuke. Biće to fini providno zeleni bomboni.

Zaboravila sam da napišem ono što je veoma bitno, a možda neki i ne znaju. Dnevna doza ovih slatkih stvarčica je zapremine 100ml. Znači, ova količina bi trebala da bude za 10 dana.


Napomena: Recept je kreiran prema dr. Dukan dijeti.

       O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram