Šta je menopauza i klimakterij i kako možete sebi pomoći?


Menopauza je zadnja menstruacija (mjesečni ciklus) i predstavlja prirodni proces u životu svake žene. Ona označava završetak ženine sposobnosti za reprodukciju i većina žena doživi menopauzu u dobi od 45 do 55 godina. Simptomi menopauze mogu početi polako i mogu trajati 2 do 6 godina do konačne zadnje menstruacije.
O menopauzi i klimakteriju, razgovarali smo sa dr. Mahirom Jahić, ginekološke ordinacije "Dr. Mahira Jahić iz Tuzle".P: Da li ima svaka žena simptome menopauze?

O: 20% žena nema nikakvih simptoma, 60% žena ima lagane simptome i 20% žena ima teške simptome.


P: Šta se dešava sa našim tijelom kada nastupi menopauza?

O: Kako se približavamo menopauzi, jajnici počinju usporavati proizvodnju hormona (tj. estrogena). U tom periodu se nivo hormona sve više mijenja i te promjene često možete primijetiti na svom menstrualnom ciklusu (mjesečnom ciklusu), menstruacije mogu postati duže, kraće ili neredovne, krvarenje može postati laganije, krvarenje može postati nepredvidivo i obilno (javite se doktoru). Nivo hormona će se na kraju smanjiti tako da će menstruacija potpuno prestati i to znači da je nastupila menopauza. Treba još uvijek koristiti sredstva za zaštitu od začeća dok ne prođe godina dana bez prirodne menstruacije.P: Koji su drugi znakovi i simptomi u menopauzi?

O: Kako se nivo hormona mijenja dok konačno ne prestane njihovo izlučivanje, mogu vam se pojaviti neki od sljedećih fizičkih i emocionalnih simptoma: valunzi i noćno znojenje, bolovi u tijelu, svrbež i osjećaj gmizanja pod kožom, glavobolje, suha vagina, smanjena želja za seksualnim odnosom (libido), često mokrenje, umor, razdražljivost, depresivnost, nesanica, nedostatak samopoštovanja i zaboravljanje.


P: Koju ishranu žene trebaju konzumirati posebno u periodu menopauze?

O: Neophodna je raznovrsna ishrana:
1. svježe povrće, voće, žitne pahuljice i žitarice sa cijelim zrnima,
2. povećajte količinu tekućina (6-8 čaša dnevno),
3. smanjite kofein (kafu, čaj, kolu, čokoladu),
4. ne pijte puno alkohola, 1-2 standardne čaše dnevno ili još manje od toga,
5. jedite nemasne mliječne proizvode s visokim sadržajem kalcija,
6. jedite male porcije nemasnog mesa, ribe ili piletine nekoliko puta sedmično,
7. jedite hranu koja sadrži fitoestrogen (biljni estrogen). Najbolji izvor su hljeb od soje i lanenong sjemena (soja, tofu, žitarice i mahunarke). Ovi biljni estrogeni zamjenjuju neke prirodne estrogene koji su nestali tokom menopauze.
8. izbjegavajte konzumiranje cigareta.P: Osim raznovrsne ishrane, da li neophodno uvesti i redovnu fizičku aktivnost?

O: Naravno. Potrebno je pola sata fizičke aktivnosti svaki dan. Održava zdravo srce i zdravlje općenito, pomaže da se spriječi debljanje - kako starite metabolizam vam se usporava i adekvatne vježbe pod opterećenjem (npr. brzo hodanje ili plesanje) i vježbe ojačavanja (npr. s utezima) pomažu da kosti budu zdrave, održavaju jačinu mišića i smanjuju gubljenje koštane mase. One pomažu i dobrom održavanju ravnoteže i smanjuju rizik od povreda pri padu i pružaju osjećaj opuštenosti i blagostanja, što nam pomaže da se lakše u životu borimo protiv stresa.P: Koliko je važna briga o svom emocionalna zdravlju za vrijeme menopauze?

O: Neke žene prolaze kroz promjene raspoloženja kao što su blaga depresija i razdražljivost. Ovi simptomi se često odnose na fizičke promjene kao što su valunzi, noćno znojenje i loše spavanje. Promjene u načinu života i preduzimanje mjera da se ublaže fizički simptomi često će dovesti do poboljšanja općeg stanja. Možda bi bilo dobro da o tome porazgovarate sa zdravstvenim stručnjakom.


P: Kada treba obaviti PAPA test i pregled dojki?

O: PAPA test trebate obavljati svake godine (javite se svom zdravstvenom stručnjaku). Mamografiju svake 2 godine, ako imate preko 40 godina.
Kompletan ginekološki pregled je veoma važan dio brige o zdravlju svake žene. Stoga, vodite računa o sebi! Kontrolišite svoje zdravlje redovnim pregledima! Ne zaboravite da se redovitim pregledom, možete spasiti od bolesti koje najšešće pogađaju žene! 
Za termine ili neka pitanja, kontaktirajte nas na broj telefona: 
035/ 258-450 ili 061/ 100-195.

Adresa: Barok, Trg Slobode, 75000 Tuzla, BiH.

                                                                 Dobrodošle.

UKOLIKO STE PROPUSTILE, PREDLAŽEMO DA PROČITATE:Razgovarala: Mediha Horić Aličić


Instagram