Zašto je ljubav prema sebi preduvjet da bi nas volio partner?Ljubav prema sebi jedan je od najljepših poklona koje možete dati sebi i ljudima do kojih vam je stalo. Zar je potrebno sebe voljeti? Zar se samoljubav ne podrazumijeva sama po sebi?


U ženskoj prirodi je da daje, brine o drugima, njeguje, da sve što dotakne pretvori nešto lijepo, obojeno, kreativno. Često možemo da čujemo deskripciju nekog prostora koje djeluje "hladno", bezbojno i izolirano izraženu riječima "Nedostaje mu ženska ruka". 

Davanje, kreacija, njegovanje i briga za druge koliko god bili divan razlog ženskog postojanja i refleksija ženske energije može prevagnuti u drugu krajnost. Znamo da svaka pojava ima svoju suprotnu pojavu, svoj opozit, kontrast, energiju suprotnog polariteta (Jing & Jang, pozitivno-negativno, muško-žensko). 

Postizanje balansa, ravnoteže, ujedinjenje ovih dviju suprotnosti je osnovni princip učenja kako svjetskih religija (na primjer u Kršćanstvu: umjerenost u jelu i piću, predviđeni dani posta tokom godine, odvajanje jednog dana u sedmici za odmor i molitvu...) tako i u Istočnjačkim drevnim učenjima (Feng Shui, tradicionalna kineska medicina...).

Da bismo mogli da dajemo milostinju i dio novca koji zaradimo u Bogomolje, trebamo ga prvo zaraditi.

Da bismo mogli da radimo i da isti taj novac zaradimo, trebamo imati dane odmora, kako bismo "napunili baterije" (kako duhovne-molitvom, tako i na tjelesnom planu - odmoranjem i neaktivnošću).

Da bismo mogli da pomažemo, dajemo i brinemo se o drugima, moramo da se prvo pobrinemo za sebe! Dakle, moramo napravti balans između dvije suprotnosti: davanja i primanja.

No, gdje se tu uklapa općepoznati princip nesebičnog davanja?

I jesmo li sebični ako se brinemo za sebe i kultiviramo samoljubav?

Ne možemo dati ono što i mi sami nemamo. Ne možemo posuditi novac koji nemamo, dati vrijeme kojega nemamo dovoljno, davati energiju za njegovanje drugih ako je i sami nemamo dovoljno (čitajte, dovoljno sna, odmor, kvalitetna ishrana, mentalni i duhovni mir i spokoj).

Vrijeme je da se fokusiramo na NESEBIČNO davanje.

Sjećate se brojalice iz djetinjstva "Prvo ja, onda ti, onda svi..."?

Prvo Ja - SEBIČNO - davanje je formula za kreiranje balansa i ravnoteže u našim odnosima s drugim ljudima.

Kada volimo sebe, možemo voljeti i druge punim kapacitetom, onako kako su oni to i zaslužuju. Možemo se brinuti za njih i pomoći im (bilo emotivno ili finansijski) jedino ako smo mi sami zbrinuti.

Ne možemo očekivati od našeg partnera da nas voli ukoliko mi sami sebe ne volimo, ne poštujemo i ne cijenimo dovoljno. 


Ukoliko osjećate da vas partner zapostavlja, ne brine se o vašim potrebama, ne pomaže vam, ne podržava vas... zapitajte se:

Da li vi sebe zapostavljate i uvijek stavljate na drugo mjesto (iza potreba i zahtjeva svih ostalih ljudi u vašem životu)?

Da li se vi brinete za sebe i svoje potrebe (da imate dvoljno sna, energije, vremena za sebe i aktivnosti u kojima vi uživate)?

Da li vi podržavate sami sebe (ohrabrujućim riječima "Ja to mogu", "Ja to zaslužujem" , "Ja radim najbolje što mogu"...)?

Da li vi volite sebe sa svim svojim vrlinama i manama, onakvu kakvi jeste?

"Jedini djelić kosmosa koji možemo promjeniti smo mi sami


Ukoliko vi počnete da mijenjate odnos prema sebi, osjetićete i primijetiti kako se vremenom mijenja i odnos vašega partnera prema vama. 


Voljeti sebe je prvi korak ka otvaranju drugim ljudima i dopuštanju drugim ljudima da se brinu za vas i da vas vole. A ukoliko ste vi zbrinuti, onda možete voljeti i brinuti se za druge ljude. 

Zapitajte se, kada biste trebali da nabrojite sve stvari koje volite, koliko bi vam vremena trebalo (i da li biste uopće) na tu listu dodali sebe?

Piše: Danijela Jokić Vaislay

Instagram