Dermatitis: vrste i savjeti kako si pomoći?


Dermatitis predstavlja veoma često kožno oboljenje. Osnovni znaci dermatitisa su crvenilo, otok, svrab i sl. U nekim slučajevima mogu nastati plikovi, gdje koža počinje da puca i krvari. Različiti su uzroci nastanka dermatitisa u ovisnosti od vrste. Pa tako razlikujemo:
* Kontaktni dermatitis – nastaje kad koža dođe u dodir s alergenom koji kod osoba koje nisu sklone alergiji izaziva alergijsku reakciju. 
Npr. deterdženti, sredstva za dezinfekciju, omekšivači i sl.

* Neurodermatitis - razvija se kao alergijska reakcija na neku supstancu s kojom ste došli u kontakt hranom, pićem ili ste je udahnuli. Vrlo često ovakav vid dermatitisa vezuje se i za nasljedni faktor. Npr. ukoliko je neko u vašoj porodici imao neurodermatitis, ili „polensku groznicu“, postoji mogućnost da i vi naslijedite te sklonosti.

* Seboreični dermatitis – ovaj oblik dermatitisa uglavnom zahvata dijelove tijela koji su prekriveni dlakama. Kad su u pitanju uzročnici, vlada podijeljeno mišljenje, jedni smatraju da je glavni uzrok pojačano lučenje znojnih žlijezda, dok drugi smatraju da su uzrok gljivice. Seboreični dermatitis se kod beba javlja u vidu “tjemenjače“.

* Fotodermatitis – javlja se kod osoba koje su osjetljive na svjetlost. Npr. pri izlaganju sunčevoj svjetlosti na koži se pojavljuju plikovi ili crvenilo.


Savjeti za pomoć kod dermatitisa
Osobe sklone bilo kakvoj vrsti dermatitisa treba da nose isključivo pamučnu odjeću. 

U određenom periodu godine, kada su alergeni više prisutni uzimati beta-karoten, koji je jak antioksidans i štiti kožu. 


Također se preporučuje detoksikacija jetre priodnim putem. 


Prilikom odabira sredstava za ličnu higijenu (sapuni, kreme) vodite računa da ne budu tretirani jakim hemijskim supstancama koje mogu pogoršati stanje vaše kože. 
Naša preporuka su svakako prirodni sapuni i kreme koji ne sadrže vještačke boje i mirise.


Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram