Dukan džem (mermelada)
Zapisaću recept, tek toliko da se zna da i ovo može u Dukan ishrani od ll faze.

Ja sam upotrijebila ovog puta samo prah za sok sa aromom zelene jabuke. To su sokovi tipa "Bolero", "Step".... i ne znam kako se još zovu. Ako ne možete da nabavite te sokove u prahu, možete da skuhate neki voćni čaj i da ga zasladite sa sladilom koji je od 0 cal. 

- 1 litar vode
- 3 kesice soka
- 2 kašike želatina u prahu

Odvaditi 200 ml vode i pomiješati želatin. Kada ostatak vode provri isključiti ringlu i ubaciti otopljen želatin i prah za sok. Jedna kesica je za 1/2 litre vode, ali ja sam stavila jednu više da bi bilo slađe. Promiješati i ostaviti da se ohladi skroz, pa ostavite u frižideru. Poslije nekoliko sati sam dobila žele, ali sam ga sa mikserom umutila i dobije se džem ili marmelada, kako god volite vi zovite. 

Napomena: Recept je kreiran prema dr. Dukan dijeti.


       O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram