Deset zapovijedi za dublju intimnost s partnerom


Jedna mala priča iz moje prakse: došla mi je klijentica koja je bila stara između 40 i 50 godina. Imala je sretan brak, kako kaže.


I ona i muž su bili zaposleni. Imali su dva sina (2  godine razlike među njima), sa kojima su bili potpuno zadovoljni i ponosni. Imali su lijep socijalni život. Često izlazili, družili se sa prijateljima.

Pošto su sinovi završili srednje škole, otišli su svaki na svoju stranu da studiraju. Potpuno se snašli i ostali tu gdje su i studirali.

Ona i njen muž su ostali sami. Odjednom su uvidjeli da su bili dva stranca u jednoj kući. Godinama su se bavili svako svojim poslom i djecom. A bilo je sve manje intimnosti. Neprimjetno su se totalno otuđili.

Na svu sreću su bili spremni ponovo ulagati u svoju vezu i iznova se zabavljati kako su u šali znali reći. Njihov trud i ulaganje nije bilo uzaludno. Osvježili su svoj život, zbližili se više nego ikada. Odjednom su izgledali  mlađe i bili su puno sretniji.

I tako u određenom momentu u našem životu imamo sreću i upoznamo svoju drugu polovinu ili svog životnog saputnika ili svog najboljeg druga. Osobu sa kojom djelimo svoj život, najintimnije momente i sa kojom djelimo zajedničke tajne, zajedničke priče. I ono što sigurno želimo je da takvu vezu imamo što duže. Na žalost ne postoji u svakoj relaciji takva intimna prisnost. 

Kao što sam i ranije pisala za sve se u životu mora uložiti trud, pa i u intimi, ako želimo da je zadržimo ili izgradimo.
Slijedite ovih 10 koraka i bit će sve onako kako želite:
1. Oslobodite se na trenutak komjutera i telefona
Mi smo žene poznate po tome da smo multi-talenti, da možemo da radimo više stvari istovremeno. Toliko stvari radimo istovremeno, a da to i neprimjetimo. Muškarci su drugačiji. Oni su u jednom momentu okrenuti na jednu stvar i to je to. 

Da se razumijemo, ovdje ne veličam žene, a omalovažavam muškarce. Nipošto!!! To je jednostavno tako. 

I pošto znamo da je to tako, ako razgovarate sa partnerom komjuter ili telefon vam mogu smetati  i odvlačiti pažnju, jer očekujete neku poruku ili reakciju na nešto što pratite. 

Ako nam je fokus konstantno na tim aparatima, možemo propustiti važnu riječ koju nam je partner uputio. Muškarce to jako nervira. Zato  razgovarajte sa svojim patnerom i neka je to jedino u tom momentu.


2. Kontakt očima
Ako nekoga posmatramo ravno u oči, to više znači nego da smo nešto posebno aktivni. Kontakt očima je ključ za intimnu relaciju. To ostavlja utisak povjerenja i otvorenosti jedno prema drugom. To nam daje osjećaj da se međusobno razumijemo. Kažu oči su prozor u dušu. Pa zavirite partneru u dušu i dozvolite da i on vama zaviri u vašu dušu.
3. Fizička intimnost
Ona nam je neophodna. Već sam pisala da se ne trebate stidjeti sebe pred partnerom. Kako izgledate, šta on misli o vama? Budite svoji, jer nikada ne možete biti neko drugi. Ako u relaciji možete biti svoji, onda je i povjerenje među partnerima veće. Pokažite partneru da vam je stalo do njega, jednim dodirom, jednim zagrljajem, držanjem za ruku ili spontanim poljupcem i naravno seksom. I partneru je potrebna također podrška. Ako se prepustimo ovim dodirima u nama se razvija ljubavni hormon. A taj fizički kontakt i ljubavni hormon u nama izazivaju  sreću.
4. Spiritualnost
Kada pominjemo spiritualnost, mnogi odmah misle na neozbiljnost i nerealnost, ali to uopšte nije tako. Ako se koristimo spiritualnošću znači da mi svog partnera vidimo kao nekoga s kim dijelimo život i iskustva. Nekoga na istoj talasnoj dužini. Neko čije vibracije osjetimo. čije vibracije uticu na naše hemijske procese u tijelu. Zbog te spiritualnosti imamo baš sa tim jednim  partnerom intimnu vezu. Spiritualno dijelimo svoje želje, očekivanja, konkluzije  o nečemu. Uz otvorene razgovore intimna veza se itekako gradi. Kroz spiritualnost prelazimo u zajedničku zonu. Uz muziku koju zajednički volimo. Uz tišinu u kojoj zajednički uživamo…5. Dobro obraćajte pažnju
Biti duševno i fizički intiman sa partnerom znači dobro slušati partnera  i  njegove želje. To djeluje jako jednostavno i logično, ali ipak nije. Potpuno imati ineresa za intimnost sa partnerom, znači potpuno se isključiti iz obaveza prema poslu, kupovinama, kući i djeci. Isključite lične potrebe na momenat. Ne mislite šta morate kuhati, ko će djecu odvesti u vrtić ili školu. Dozvolite si momenat samo vi i partner. I razmišljate šta vam partner saopštava i želi reći, a ne što  mu vi želite odgovoriti. Pratite govor tijela partnera i on vas.
6. Dijelite svoj život
Jako je bitno djeliti svoj život sa svojim partnerom. Jako je važno da vaš partner zna detalje koji vas zanimaju, iritiraju ili uzbuđuju. Kada tako priđete partneru i on vama, onda se oboje osjećate specijalnim i uvaženim. 

Ispričajte šta ste doživjeli na poslu, sa djecom ili rodbinom. Otkrijte male tajne i ispričajte kako se tu osjećate. Otvorite se jedno prema drugom, pokažite oboje svoje slabosti. Budite iskreni prema partneru. 


Ne glumite da uživate u seksu i da doživljavate vrhunac, ako tako nije. Muškarci tu ne mogu da glume. Ali je iz istraživanja dokazano da veliki broj žena glumi zadovoljstvo. Ako vam nije lijepo posvetite se jedno drugome dok to ne postignete. Pokažite da partneru potpuno vjerujete, kao i on vama. Ponašajte se kao da ste vas dvoje u tom momentu kao jedno u odnosu na cijeli svijet.
7. Akceptirajte partnera
Puno ljudi ulazi u relaciju sa idejom da onog drugog može promjeniti. Ova ideja ne da nije realistična, nego je i potpuno neizvodljiva i nepoštena prema partnerima. Ideja da on ili ona moraju da imaju drugačiju frizuru ili figuru. 

Ako su muškarci odjednom dobili stomak ili žene naslage sala, vjerujem da se želi upozoriti na te slabosti, ali istovremeno je to jako osjetljiva tema. Svi imamo ogromnu sujetu i osjetljivi smo na ovakve komentare, pogotovo ako do toga dođe u najintimnijem momentu. 


Za ovakve komentare nam je potrebno jako puno mudrosti, na koji način i kada šta reći. Tek kada partneri osjete da su u potpunosti prihvaćeni od obje strane, onda se može govoriti o dobroj vezi, povjerenju i boljoj intimnosti.
8. Međusobno podržavanje
U jednoj relaciji je jako važno da su partneri uvijek jedno uz drugo I u dobru i u zlu. Ako znamo da je taj naš partner uvijek uz nas osjećamo se puno ljepše, sa više povjerenja za sebe i druge. Kako ćemo tu intimu postići  nije nikakva komplikacija, jednostavno kroz komplimente. Tako nam se gradi samopouzdanje. Ako se partneri nalaze u problemu, uključite se u sprovođenju riješenja, naravno bez da se pravimo pametnijima.
9. Osmijeh
Osmijeh ne govori da je samo nešto smiješno, osmijeh nas zbližava. Osmijeh znači u cijelom svijetu isto. Osmijeh je univerzalan. Osmijeh nam pomaže da se osjećamo lijepo, pogotovo ako to možemo sa nekim da podijelimo. Osmijeh opušta, rasterećuje i liječi.
10. Predložite lijepe stvari
Često se desi da jedna veza i ona najuspješnija i najintimnija doživi momenat dosade. Pa zbog toga partneri postaju nezadovoljni, čangrizavi. Potrudite se izaći iz ove situacije. Tražite konstantno vaš zajedničke interese i radite na tome. Krenite zajedno u akciju i radite ono što oboje volite. Prisjećajte se lijepih momenata koje ste proveli skupa. Ovo treba uvijek upražnjavati bez obzira koliko su dugo partneri u vezi. Čak šta više pogotovo ako su partneri dugo zajedno.

Ukoliko imate nekih pitanja o intimnosti koje vas muče, možete  mi se obratiti  na e-mail u Arabella magazin ili na privatnu poštu moje fb stranice

Piše: Vanja Beukelman-Pavlović, lifecoach i kognitivni terapeut

Vanja je rođena u Tuzli, a živi već 20 godina u Holandiji. Majka je troje djece. U Holandiji radi kao lifecoach, (zivotni trener), te daje treninge i pomoć klijentima koji hoće nešto više da postignu u životu ili naprave radikalne promjene. Davala je časove bosanskog jezika, jer je po je struci nastavnik, a trenutno vodi i radionice "balkanske kuhinje". Uživa u muzici i obožava da se druži te stiče nova poznanstva. Zanimljive su joj zivotne price koje su joj neiscrpna inspiracija.

Instagram