Je li partner podrška ili prepreka ženi poduzetnici?Početak svake veze je strastven, zanimljiv i prepun emocija i razmišljanja o onom prvom pogledu, kada oboje znaju da je „to to“.

 U pamćenju vam ostaje miris parfema i okrećete se za ljudima na cesti kada osjetite taj miris. Tada vam kroz glavu prolaze svi lijepi trenuci, osjećate njegovu ruku na svom dlanu, iz vas zrači sreća, širite tu pozitivu na sve oko sebe. To su trenuci kada vam ne smeta što autobus kasni, auto se pokvario, nestalo je vode. Za sve imate rješenje.

No, s vremenom, kada zaljubljenost prijeđe u fazu ljubavi, počnete primjećivati svakodnevicu. Sada panično tražite ključ od auta, pri tome kažete i neku riječ, koju još prije par mjeseci ne bi ni pomislili, trubite u nepomičnoj koloni automobila, kako bi stigli na posao na vrijeme; jednostavno, svijet oko sebe vidite iz druge perspektive. 

I u toj fazi, partneri jedan drugom trebaju pružiti ono najvažnije,  poštovanje.

I onda jednog dana, nakon TV emisije, filma, razgovora s prijateljicom, odlučite postati žena poduzetnica. Oduševljeni ste, vidite već sve detalje i sa zanesenošću to prepričavate partneru, obitelji, prijateljima, koji vas počinju odgovarati od toga, jer je vaša ideja posve nelogična, po njihovom mišljenju. 
Imate kakav takav posao i to na neodređeno vrijeme, navodno sigurnu plaću (najvažnije u našim krajevima) i što vam se dogodilo da sad u vrijeme krize (koja vlada već desetljećima), odlučite postati poduzetnica.

A vi, vi već dugo razmišljate o svom poslu iz snova, sve ste posložili, svaku kockicu ste stavili na svoje mjesto. Cijelim svojim bićem osjećate pozitivu vezanu za vaš poduzetnički pothvat, svaki cvijet, stol, kalendar, sat, rokovnik ima svoje mjesto u vašem budućem uredu.


Sad je trenutak da kažete riječi Merlin Monroe:

Dajte mi cipele s visokim štiklama, na njima ću osvojiti svijet.“ 

I hoćete.


No, ima izlaza i zato ne očajavajte. U svakoj iskrenoj, pravoj vezi su najvažniji ljubav, poštovanje i odricanje. Veza je počela zaljubljenošću i zanesenošću, zatim je prerasla u ljubav i poštovanje i sad je na redu odricanje. 

Vaš partner se mora odreći pokoje zajedničke kave, pripremljenog doručka, ručka, večere, šetnji, zajedničkog gledanja filmova. Kad to sve prihvati, to je ljubav!

S druge strane, vi, svoj dobro pripremljen plan "stavite" na papir i s entuzijazmom, iznesite prijedlog svom partneru do najmanjeg detalja, objašnjavajući da je baš to ono što vas, već u začetku, čini sretnom. I to je ljubav!

U tom trenutku ste postali kraljica, nježna supruga i majka i uspješna poslovna žena, koju vode nove ideje. Dobili ste smjelost da budete različiti. Postali ste vođa, žena koja će, iako ponekad suočena s nevoljama, nastaviti voljeti život i bez straha ići u susret izazovima. Zadovoljno vladate svojim kraljevstvom, ma gdje ono bilo, u vašoj obitelji ili kancelariji i to srcem punim ljubavi.Pripremite se i na poneki neuspjeh. Bit će loših dana. Propustit ćete važno događanje u školi, dijete će vam se iznenada razboljeti, nećete imati čistog rublja, a za večeru ćete jesti naručenu hranu. I to se sve može dogoditi u jednom danu. 

Potrebno je biti emocionalno spreman za takve dane i znati da ste u stanju, zajedno s vašim partnerom sve dovesti u red sljedeći dan. Sve je to ljubav.

Odabrali ste voljeti i iskazati ljubav kroz svoj rad, obitelj, kroz ono što imate dati svijetu. Proslavite tu ljubav sa svojom obitelji.

I zapamtite, ako to stvarno želite vi to možete. Ljubav vašeg partnera i vas je stvorila ravnotežu i obostrano zadovoljstvo.


Za dodatnu inspiraciju pogledajte video prilog:


Piše: Nataša Matošin Grbić

Nataša Matošin Grbić rođena je i sa suprugom živi u Hrvatskoj. Po struci je magistar prava. Od 1995. godine radi u struci. Radeći s ljudima, stekla je veliko iskustvo, pa je life coaching, internet marketing i networking prirodni nastavak njenog života.


Pored navedenog vodi i Facebook stranicu Pokloni4you

Instagram