Kako se ponašati sa hiperaktivnim djetetom u kući?Dijete s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti često ima teškoće u odnosima sa članovima porodice. Nakon što roditelji probaju sve prisutpe kojih se mogu dosjetiti, počinju osjećati umor i smatraju da nisu uspjeli u pokušaju da pomognu djetetu zbog čega se javlja napetost u porodičnim odnosima.


Jedan od glavnih problema u ovakvom odnosu je sukob zbog neposlušnosti, koji može biti posljedica nepažnje djeteta, ali i nerazumijevanja od strane roditelja koji ne znaju prihvatiti dijete onakvo kakvo je. Osim ovog problema, hiperaktivno dijete često smatra da se prema njemu ophodi oštro i da su pravila koja mu se nameću previše stroga. 

Usljed toga dolazi do nakupljanja stresa koji još više pogoršava situaciju, jer se u isto vrijeme javlja bijes koji kod roditelja izaziva ljutnju. To dovodi do prkosa djeteta koji rezultira strožijem ponašanju roditelja koji uvode kazne. 

Tako se na kraju formira začarani krug koji ne dozvoljava da se stvari unutar porodice pomjere u pozitivnom pravcu.

Znakovi koji pokazuju da postoji ozbiljni problem u porodičnim odnosima:
Stalni sukobi u porodici
Svađe među roditeljima oko disciplinovanja djeteta
Roditelji troše svo vrijeme na zadatke djeteta sa ADHD, zbog čega ispaštaju i oni, ali i drugi članovi porodice
Česte su svađe tokom ručka
Izbjegavaju se porodična okupljanja i drugi vidovi druženja zbog straha da će dijete napraviti neki ispad
Česte rasprave zbog kućnih i školskih zadataka

KAKO RODITELJI MOGU POMOĆI?
Važno je da roditelji shvate da se dijete ne može promijeniti preko noći. Potrebno je vrijeme da bi se primjetile promjene i to one sitne, čak je na početku često da dijete pruža otpor zbog čega se ponaša gore nego ranije. Zbog toga je potrebno da roditelji budu uporni i dosljedni u svojim zahtjevima, ali i da imaju realna očekivanja vezana za djetetov napredak.

Hiperaktivna djeca najčešće ne reaguju na kaznu na uobičajen način, pa je često ono što roditelj smatra kaznom, za dijete nagrada. (npr. Roditelj prekida posao koji je obavljao da bi galamio na dijete – tako je djetetu posvećena pažnja).

Zato je vrlo bitno da pratite učinak odabranog ponašanja i procijenite je li nešto kazna ili nagrada za dijete. 

Neadekvatno ponašanje, ukoliko fizički ne ugrožava dijete, je možda najbolje ignorisati. Također je veoma važno pripaziti na svoje ponašanje, jer djeca dosta uče imitirajući ponašanje odraslih. Tako da se galama nikako ne može riješiti galamom.

Razvijajte samopoštovanje kod djeteta. - Hiperaktivno dijete sumnja u svoje sposobnosti. Pohvalama i primjećivanjem djetetovih pozitivnih osobina, ponašanja i postignuća povećat ćete njegovo samopoštovanje.

Omogućite djetetu rutinu. - Pažljivo isplanirani dan školskih obaveza, slobodnih aktivnosti i kućnih obaveza imaju pozitivan utjecaj na hiperaktivno dijete. Unaprijed određena rutina stvara podlogu za usvajanje navika učenja. Postepeno mu prepuštajte odgovornost za njegove obaveze.

Pružite mu mogućnost da sudjeluje u obiteljskim poslovima. - Odaberite one aktivnosti koje mu dobro idu i koje brzo može naučiti. Dajte djetetu one poslove u kojima je prisutna i fizička aktivnost npr. iznošenje smeća ili raspremanje stola.

Jasno komunicirajte s djetetom. - Dijete koje je nepažljivo/impulzivno ima potrebu za što jasnijom komunikacijom. Neka upute budu jednostavne, sažete i konzistentne. Najučinkovitije su pozitivne upute, ali odlučne. Agresivna komunikacija i negativno formulirane upute impliciraju da je dijete nesposobno i nemaju učinka.

Jasnoća u komunikaciji se može postići na razne načine. Neki od njih su: 
Kontakt očima
Držanje ruku nježno na ramenima tokom objašnjavanja ukoliko dijete odbija uspostaviti kontakt
Recite šta mislite i mislite ono što govorite
Govorite jasno i razgovjetno
Budite smireni i odlučni
Ukoliko ste previše ljutiti zbog nečeg što je dijete napravilo, uzmite par minuta da se smirite, pa tek onda nastavite razgovor

U situacijama učenja poželjnog ponašanja važno je da roditelji budu pozitivno orijentirani, da prate, poučavaju i nagrađuju dijete. 

Neka pohvala slijedi neposredno nakon svakog poželjnog ponašanja i bude konkretna, te prati pozitivnu fizičku reakciju (osmijeh, zagrljaj, poljubac isl.) 

Instagram