Pravilna njega kožeKoža je najveći tjelesni organ s mnogim funkcijama i osjetljiv na različite poremećaje kojima uzroci nisu uvijek vidljivi. 


Gotovo svako od nas iskusio je svrbež i modrice , ali u nekim slučajevima oni upućuju na skrivenu bolest. Neki kožni problemi posljedica su lošeg rada našeg tjelesnog sistema za izlučivanje. Ekcemi, akne i psorijaza uzroci su upale kože. 
Pravilna njega kože osim svakodnevne higijene uključuje i pravilnu ishranu bogatu voćem i povrćem, unos tekućine, te pravilno uzimanje dodataka prehrani. Za pravilnu njegu kože veoma je važno i koji tip kože imate. 
Prema klasifikaciji dermatologa, tipove kože dijelimo na: 
Normalnu kožu – uvijek izgleda svježe i čisto, bez pojačanog lučenja masnoća. Svakodnevno čišćenje mlakom vodom i prirodnim sapunom pruža idealnu njegu vaše kože. 

Suha koža - prilikom čišćenja lica vaša koža je zategnuta, vrlo rijetko se javljaju akne. Kod veoma suhe kože dolazi do pojave ljuspica u predjelu od ruba obraza prema bradi. Oprez pri odabiru preparata za čišćenje lica, jer oni vrlo često sadrže jake hemijske supstance koje dodatno isušuju kožu. Naša preporuka su svakako prirodni tonici na bazi hladnocijeđenih ulja. 


Masna koža – Pojačano lučenje masnoća na licu vrlo često prepisujemo tinejdžerskom dobu, iako uzrok masnoj koži vrlo često može bit i prekomjerni unos šećera. Prevelike količine šećera u našem organizmu pretvaraju se u masne naslage koje se odražavaju na koži. Tako npr. pretile osobe vrlo rijetko imaju problem sa suhom kožom. Prednost masne kože leži u sporijem nastajanju bora. 

Mješovita koža – Veliki broj osoba koji ima mješoviti tip kože vrlo često pogrešno njeguje kožu. Odlike ovog tipa kože su masna “T” zona, a obrazi suhi. Osobama s ovim tipom kože savjetujem da kada rade piling lica rade samo „T“ zonu, a za čišćenje obraza preporučujemo preparate za osjetljivu kožu. 


Osjetljiva koža – znači osjetljive kože ogledaju se u djelimično suhoj koži, koja je povremeno sklona nastajanju crvenih flekica. Takva koža osjetljiva je i na dodir, dovoljno je prljavim rukama da dotaknete lice i izazvat će te crvenilo. 

SAVJETI 
- na dan pijte najmanje šest čaša vode, to pomaže uklanjanju toksina iz organizma. 

- smanjite količinu masnoća i šećera u prehrani. 

Povećajte unos svježeg voća i povrća, posebno mrkve (sadrži antioksidans beta-karoten) za opšte zdravlje i borbu protiv akni.

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar


12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram