Recept za domaći seitan ("biljno meso")Sejtan ili seitan je jelo od punog pšeničnog zrna, bogato bjelančevinama. Radi se o pšeničnom glutenu koji u prehrani gotovo u cijelosti može nadomjestiti potrebu za mesom. Jela sa sejtanom pripremaju se na isti način kao i jela s mesom.  Potječe iz kineske kuhinje, a u zapadnim zemljama radi se najčešće u makrobiotičkoj i vegetarijanskoj prehrani.  Sejtan se može pripremiti i kod kuće od pšeničnog brašna T-850 ili T-1100. Zamijesi se ne pretvrdo tijesto s mlakom vodom, potom ostavi mirovati neko vrijeme u mlakoj vodi i nakon toga započinje proces ispiranja škroba. Tijesto se naizmjence ispire mlakom i hladnom vodom, te nakon svakog ispiranja ocijedi, a ispire se dok voda ne postane bistra. Postupnim ispiranjem dobiva se gumasta smjesa, tj. gluten. Dobiveni gluten se zavezan u gazu, kuha u slanoj vodi oko jedan sat. Umjesto soli vodi se može dodati sojin umak. Dobiveni se svježi sejtan dalje koristi umjesto mesa, mariniran u sojinom umaku i po želji s ostalim začinima. Osim odrezaka, priprema se i poput čevapa, pljeskavica, služi kao nadjev za sarme, paprike, dodatak povrću, pizzi i razna druga jela.Sejtan sadrži do 70% proteina i vrlo nizak procenat masti i ugljenih hidrata. Lako je svarljiva namirnica i brzo se apsobuje uz visok stepen iskorišćenja. Daje snagu, vitalnost i brzo zasićuje. Pogodan je za ishranu dece, sportista i svih onih koji troše dosta energije. Kako je po sastavu gotovo čist protein, idealan je za one koji vode računa o kilogramima. 

(podatke sam prikupila sa  Wikipedije)


Tako se to radi kada se pravi sejtan od brasna psenicnog. Ja sam ipak kupila gluten brasno i proces spremanja sejtana skroz prekratila. Imala sam 1/2kg gluten brašna i zamjesila sam ga sa 1 litrom vode. Mozda sam mogla staviti još vode, ali imala sam spremljeno samo litru, jer sam mjesila u mikseru. Dok sam se ja okrenula da nalijem jošvode, gluten se već pretvorio u masu. 

Za masu sam upotrijebila

- 1/2kg gluten brašna
- 1 litar vode
- so, biber, začini

Voda za kuvanje glutena

- voda
- kasškicu bibera u zrnu
- 2 lovorova lista
- 1 list bosiljka
- kašika vegete
- sjeckan sušeni vlasac

Kada sam zamjesila gluten, stavila sam vodu u veliku šerpu jer sam računala na to da će se masa udvostručiti dok se bude kuvala. Ubacila sve začine i kada je voda provrila spustila sam gluten masu u vodu da se polako kuva sat vremena.
Nisam stavljala u gazu gluten jer mi nije izgledalo da će se se razići. Kod se gluten kuvao da postane sejtan cijela kuća je mirisala kao da kuvam svatovsku supu. Već po mirisu mi je obećavalo da će ovo biti jedan divan i ukusan sejtan.

I zaista sejtan je toliko narastio da je serpa bila skroz puna. Posle sat vrenema sam iskljucila ringlu i ostavila tako da stoji poklopljeno sve dok se nije skroz ohladilo. Posle sam samo ostavila u frizideru da prenoci i tek danas izvadila iz vode, isekla na snicle, a nesto sam ostavila u komade pa cu to upotrebiti za gulas.

Sutra ću poceti da spremam hranu sa sejtanom i nadam se divnim receptima i fotkama.
Jako sam srećna što ću se prebaciti na biljno meso, jer imam želju da ponovo budem vegetarijanac, pa će mi ovo biti lagan uvod.Napomena: Recept je kreiran prema dr. Dukan dijeti.


O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram