Sejtan "piletina" sa mekinjamaO ovom receptu nema mnogo da se priča ako pročitate tekst o sejtanu koji sam pisala ranije. Ova verzija obroka mi je najbrža i najjednostavnija, a zaista je i veoma ukusno. Teško da bi neko mogao pogoditi da ovo nije spremljeno sa mesom. 

Današnju dozu ovsenih mekinja sam iskoristila da u njih uvaljam sejtan. Sejtan sam zamijesila sa začinima 

- so, biber
- crni i bijeli luk u prahu
- 1 kašika sjeckanog suhog vlascaSvi ovi začini su doprinijeli da sejtan bude ukusniji, a kuhala sam ga u vodi koja je isto bila začinjena povrćem. Kada se sejtan skuhao ostavila sam ga da se prohladi i isjekla sam ga na kockice 3x3x3cm.

Prethodno sam isječene kockice sejtana pomiješala sa malo bibera, senfa i koncentrovanog paradajza. Nisam solila jer je sejtan bio dovoljno posoljen. Tako pomiješane kockice sa začinom sam uvaljala u 2 pune kašike ovsenih mekinja. Peklo se u zagrijanu rernu na najjače. Kada je dobilo boju pečenog pohovanog tada je bilo gotovo.

Zbog začina je imalo ukus pohovanog bijelog mesa. Ako ste na proteinski dan, fino je sa mliječnim, a ako ste na proteinskopovrćni dan onda imate daleko širi izbor. 

Moja sugestija je da je najljepše sa koncentrovanim paradajzom koji je začinjen kao za kečap.


Napomena: Recept je kreiran prema dr. Dukan dijeti.

O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.


Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram