Kako razgovarati s partnerom o "onim stvarima"?


Ponekad o nekim stvarima ne želimo da pričamo. Koliko god je golotinja na svim medijskim mrežama postala sasvim normalna ipak se dokazuje da postoje  par tema o seksu o kojima najradije ne želimo da govorimo. 


Usudimo se mi govoriti uopšteno o seksu, ali ako se radi baš o našem ličnom tijelu i nama samima “to ostavljamo kao samo našu intimu” .


U svakoj kulturi su različiti tabui. Također svaka generacija nosi svoje tabue. Tako je seks prije braka još uvijek u nekim kulturama tabu. Ovdje na Zapadu je skoro tabu, ako djevojka želi nevina da stupi u brak.

Samozadovoljavanje (Masturbiranje) 

Iz istraživana koje je obavila fabrika koja proizvodi Viagru se napominje da je najveći tabu vezano za seks “samozadovoljavanje” . 


Šest od deset ljudi , prije svega žene, ne mogu da govore o masturbiranju. Neke to podjele sa partnerom, ali neke jednostavno smatraju da se to nikoga ne tiče. 


Poznata američka serija “Sex and the city” želi da razbije taj tabu, pa tu prijateljice pričaju otvoreno o masturbiranju. 

Za veliki broj prijateljica je to apsolutno isključeno. Možda bi koja prijateljica i nastavila razgovor, ali ni jedna se ne usuđuje početi o toj temi govoriti.


Da li je to pogrešno da nam je ta tema tabu? Naravno da nije, ako neko želi o tome da priča može, ali to nije primoranje i nešto što sad pa pripada novom vremenu. 

Sebe zadovoljavati je još intimnije nego imati seks sa partnerom, pa zašto to onda ne držati samo za sebe. Svatko od nas ima pravo na svoju privatnost I to uopšte nije loše.


Tek kada se osoba osjeća nezadovoljna i ako se rađaju jos veći problemi onda treba o tome govoriti. 

Znaci o masturbiranju ne moramo sada na razglas govoriti da svi čuju. Samo je važno da se zna da je činjenica da to skoro svi rade  i da to nije ništa ludo. 

I ako partneri o tome mogu da govore samo su još više bliski. Partneri to mogu  i zajednički upražnjavati  I to može biti jako specijalno i intimno, mogu tlačno navesti jedno drugome u čemu najviše uživaju. 

Problemi sa erekcijom

U principu tabui nisu uopšte strasni i negativni. Ali nekada mogu prouzrokovati bespotrebnu napetost među partnerima. Istraživana pokazuju da je drugi u vrsti tabua i problema među partnerima problem sa ererekcijom. 

Pogotovo muškarci ne žele o ovome da govore jer se o njima i radi. Samo 10% muškaraca traži pomoć stručnog lica ako imaju problema sa erekcijom I to je šteta, jer sve je više mogućnosti da im se pomogne. 


Puno muškaraca ima želju da vodi seks sa svojom partnericom ili ženom, ali kod samog čina nije vise u stanju. Ali se odmah povlače i ne zele apsolutno o tome govoriti. Ipak ovakva situacija ima jako veliki utjecaj na ljubavnu vezu gdje se partneri sve više otuđuju. 

Žene imaju veliku ulogu u ovoj situaciji. One su te koje lome led i trebaju o tome početi pričati. Ako muž ili partner ne žele o ovome govoriti recite mu: ”Ja razumijem da ti ne želiš o ovome da govoriš, ali za mene je to jako važno”.

 Naravno da je ovo jako teško, jer ni jedan muškarac se ne da tako lako, ali ako vas on voli, oda je u stanju i  o ovome govoriti. Mi žene moramo uvijek da se pobrinemo da počnemo pravu priču u pravo vrijeme. Ali nipošto odmah pošto je bio neuspjeh. Umotajte problem malo u celofan. Ne zaboravite muškarci dolaze sa Marsa, a mi žene sa Venere.


Seks u trudnoći  

Koliko god partneri bili bliski jedno sa drugim emotivno i seksualno desi se jako često da ako žena zatrudni, muškarci se odjednom prepadnu. Prepadnu se fizičkog kontakta gdje misle da samim činom seks udaraju u plod. 


Naravno jako pogrešno mišljenje. Plod, djetešce, u stomaku majke je dobro zaštićeno i nema nikakve vese sa fizičkim kontaktom muza ili partnera. Djetešce u utrobi majke samo može dobiti lijepu energiju, ako mama uživa u seksu. 


U početku trudnoće je lakše, jer stomak još  nije veliki, Kada stomak i djetešce kasnije počnu sve više da rastu moraju partneri samo naći poze koje im odgovaraju. Da su opušteni i  da mogu uživati. 


Seks u trudnoći se može imati do zadnjeg dana. Samo vam može pomoći. Drugo čega se muškarci uplaše  je nedostatak pažnje. Kada je žena zatrudnjela sva je blažena i okrenuta samo trudnoći i isčekivanju. 


Razgovarajte nježno i o tome. Sasvim je razumljivo da smo žene samo usmjerene na trudnoću. Ne zove se bez razloga “drugo stanje”. Samo ne zaboravite i vaš partner ili muž imaju udjela. Zahvaljujući njemu sada uživate. Zato dajte i njemu pažnju. 


Drugi tabui 

Ovo su najčešći tabui koje sam navela, ali ima ih još više. Na primjer nemati volju za seks. Ili da imate osjećaj da ga premalo ili previše upražnjavate. Prije 50 godina na primjer je bilo u modi da se ženama seks ne sviđa, sada je emancipacija pridonjela drugačije. 

Još jedan tabu da muškarac i pored dobre erekcije nije dobar ljubavnik. Još uvijek je puno žena koje glume da im je lijepo, a dosađuju se u krevetu.


Drugi tabui su na primjer “ vaginizme”, gdje žene ne mogu da dožive orgazam ili im se oralni seks gadi. Neke žene imaju velike stidne usne  ili suhu vaginu pa se zbog toga stide i imaju problema. Muškarci opet imaju druge tabue kao veličina ili oblik penisa.

Seksualni tabui neće nikada nestati u potpunosti. Zbog toga seks i jeste jako intiman. I to je sasvim u redu. 

Mi i ne moramo sve sa svima da djelimo. Jedino je šteta, ako zbog određenih tabua imamo probleme. Ako je tabu postao problem onda ga se pokušajte osloboditi. Pričajte sa partnerom ili otiđite kod doktora. Doktor vas sigurno neće sa ćuđenjem gledati, oni čuju toliko različitih slučajeva, tako da se ne morate stidjeti. Probajte pobjediti stid i strah. 

A i ja vam u ovom magazinu, kao stručni saradnik mogu ponuditi odgovore na neka vaša specifična pitanja.

Ukoliko imate nekih pitanja o intimnosti koje vas muče, možete  mi se obratiti  na e-mail u Arabella magazin ili na privatnu poštu moje fb stranice


Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje djece i baka jedne prekrasne djevočice. 

U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika, nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja. 

U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life coach i Kognitivni terapeut, čime se danas bavim. 

Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella-Sretna žena magazina. 

A od septembra dajem časove hrvatskog jezika na “Holandskoj Poslovnoj Akademiji” Moja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi 
"Život".

Instagram