Zašto je voda dobra za vašu kožu?

Uloga vode u zdravlju kože jeste višestruka. Voda sačinjava od 55-70 posto našeg organizma i veoma je važna za održavanje normalnih metaboličkih procesa (npr. prenosi hraljive materije, razgrađuje toksine, smanjuje osjećaj glad i sl.). Voda igra veoma važnu ulogu u zdravlju naše kože, čisti je, masira, učvršćuje i tonificira, opušta, te pospješuje obnovu ćelija. Voda je pokazala brojne pozitivne učinke u liječenju različitih kožnih oboljenja, posebno kod težih hroničnih bolesti, gdje su zabilježeni čudesni rezultati.U ovisnosti od djelovanja vode na kožu razlikujemo:
Morska voda - Sadrži minerale i alge koji na kožu djeluju ljekovito, pojačavaju cirkulaciju, dovode do bolje razgradnje celulita i sl. 


Termalna voda - Pod termalnom vodom podrazumijeva se svaka voda koja pri izviranju ima temperaturu veću od 300 stepeni. Takva voda pri izlasku na površinu razgrađuje minerale (kalcij i cink) i njihove soli. Termalna voda iznimno se preporučuje za njegu nadražene kože jer ima blago protuupalno dejstvo i potiče regeneraciju oštećenih dijelova tkiva. 


Obična voda - Širi pore kože i daje koži vlagu s vanjske strane. Najnovija istraživanja pokazala su da namakanje kože ili tuširanje od najmanje 10-ak minuta i te kako vraća koži vlagu izvana ako se neposredno nakon tuširanja namažemo hidratantnom kremom ili uljem.

Kolike su čovjekove potrebe za vodom? 
Voda se stalno gubi iz organizma i taj gubitak mora biti nadoknađen. Voda se gubi iz organizma preko kože isparavanjem, znojenjem, disanjem, stolicom i mokrenjem (1500 ml vode/24 h). 

Nažalost, ne možemo računati da će nam naš mehanizam žeđi reći kada je vrijeme za piće. U trenutku kada osjetimo žeđ, već smo lagano dehidrirani. Rješenje je piti tečnost u malim količinama tokom cijelog dana. 


Najbolje je vodu držati nadohvat ruke, čime ćemo podstaći refleksno pijenje vode. Osim što vodu unosimo drugim tečnostima i sezonske ljetne namirnice sadrže 80-95 posto vode (lubenice, dinje, marelice, paradajz, krastavci). 

Preporučena dnevna količina vode jeste oko 8 čaša, odnosno 1,5 do 2,5 l vode. 
Voda je najveći dar od Boga u prirodi, ne zaboravimo njezinu vrijednost! Stoga uživajmo u tom luksuzu za naše tijelo.

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram