Prijatan detoks program: posne salate za čišćenje organizma

20:38


Ako ste „ušli u seriju“ konzumiranja masne i prezačinjene hrane, vašem organizmu će sigurno prijati detoks program uz posne salate koji možete sprovoditi od tri do pet dana nakon što se zasitite teške hrane. 

Ne brinite, nećete ostati gladni, ali ćete se sigurno bolje osjećati, imunitet će Vam se poboljšati i bit ćete horni za nove poslovne obaveze. 

Evo samo nekih prjedloga kako razne verzije posne salate mogu pomoći u tome – kao izvor vitamina i minerala, njihova konzumacija preporučuje se i u svakodnevnoj ishrani.Posne salate uz ručak

Detoks program predviđa da se za ručak jede meso sa dosta povrća, po mogućnosti prašenog, kako bi se toksini i masti uspješno izbacili iz organizma. Bijelo pileće ili ćureće meso skuhajte ili pecite u rerni bez ulja i masti, a tome dodajte posne salate koje možete jesti u neograničenim količinama.

Prva na listi svakako je kupus salata koja se pravi sa dodatkom šargarepe i paprike, a obilje vitamina C koje ovo povrće pruža štitiće Vas od svih virusa i učiniti čuda za Vaš imunitet.Meso možete aranžirati i sa šarenom salatom, ali je prjedlog da sir kao neizostavni sastojak ove salate obavezno izbacite – potrebni su Vam vitamini koje nose posne salate, a ne još masti, koje sirevi sadrže. Ako baš ne možete bez nekog mliječnog proizvoda, ovoj verziji posne salate dodajte biljni ili sir sa 0% mliječne masti, kako biste poboljšali ukus svog ručka.

Dvije verzije užine

Iako se za užinu obično preporučuje voće, zbog šećera koje isto sadrži predlog je da smanjite i njegov unos, te ga jedete samo za doručak, a da za užinu između ručka i večere konzumirate posne salate, kojima je voće dodato u manjem procentu.
Zanimljivu verziju ovog detok međuobroka može činiti salata sa pomorandžom, koja će Vas sigurno osvježiti i zasititi do večere.Drugi izbor predstavlja varijanta posne salate sa bademom i rukolom. Pun vitamina E, badem je blagotvoran za cjeli organizam, i istovremeno je veoma hranljiv, tako da će Vam sasvim pouzdano skratiti vrijeme do sljedećeg glavnog obroka.

Posne salate za večeru

Večera bi trebalo da bude sastavljena od proteina i povrća, te se za ovaj obrok najčešće preporučuje riba u svim svojim verzijama kako radi detoksikacije, tako i radi poboljšanja stanja čitavog organizma. Najjednostavnije za ovaj obrok sigurno će Vam biti da napravite posne salate sa ribom, koje će Vas dobro zasititi i istovremeno pročistiti Vaše tjelo.

Ako ne želite da budete u potpunosti na dijeti, napominjemo da se u posne salate, pogotovo one za večeru, mogu dodati krutoni, ili se uz njih može konzumirati dvopek ili parče crnog hljeba sa sjemenkama.Dakle, za večeru konzumirajte posne salate sa ribom, na primjer – salatu od tune. Omega kiseline kojima tunjevina obiluje će Vam prijati i učiniti Vas nedodirljivim za viruse, dok će krastavci i limun biti sasvim dovoljni za večernji unos vitamina C. Salata od ribe, odnosno verzija posne salate sa dimljenim lososom, također će biti odlično rješenje za posljednji obrok u toku dana, a pomješana sa paprikom i začinima činiće veoma hranljiv i zdrav obrok.

Naravno, u okviru detoks programa ne zaboravite da večeru treba konzumirati najkasnije do 20 h.
Budite zdravi!

Piše: Nikola

Mogli bi vam se svidjeti i ovi članci

0 komentari