Hljeb od sira ("proteinski hljeb")
Imala sam sira u frižideru i morala sam da smislim šta sa njim da uradim, jer mu je bilo pod hitno vrijeme da se utroši. Eto tako je nastao današnji hljeb. 

Mnogi su mi tražili da postavljam recepte u grame, ne samo na kašike. Sada znam da će se neki buniti jer nemaju vagu. Neka ovaj recept onda ovako ostane, a ubuduće ću da ih postavljam u grame i na kašike.

Za današnji hljeb sam upotrijebila sljedeće:
- 230 gr mladog sira 
- 155 gr bjelanca iz tetrapaka 
- 50 gr maslinovog ulja 
- 90 gr ovsenih mekinja 
- 20 gr proteina 
- 40 gr glutena 
- 80 gr gustina 
- 25 gr pecivo praška 
- 1-2 kašičice soli 
- vode po potrebi 


Odmah da napomenem da sam zaboravila da ubacim mljeveni lan, a vi obavezno stavite 2 kašike, jer daje hljebu poseban ukus. Sve sastojke sam dobro izmiješala, a vode sam dodavala tek toliko da zamutim gustu masu koja teško pada sa kašike. Sipati u odgovarajuću modlu i peći u zagrijanoj rerni na 200C. Nisam sigurna za tačno vrijeme pečenja ali sigurno treba 1/2 h, možda i više. Svakako provjerite sa čačkalicom kada bude djelovalo da je pečeno. 


Ovu količinu hljeba imam da jedem 3 dana ma PP (proteini + povrće) dane.Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.
Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram