Kako da dječiji stomatolog postane prijatelj vašeg mališana


Nerjetko se dešava da, zbog nekog sopstvenog traumatskog iskustva ili iskustva ljudi iz svoje okoline, djeca steknu neopisiv strah od zubara, koji nakon toga nijedan dječiji stomatolog ne može izliječiti. Zato je veoma važno raditi na tome da dečiji stomatolog postane prijatelj vašeg djeteta, a nikako bauk i „čika u bjelom“ prema kome se pruža otpor. Šta sve treba znati i šta sve savjetuje gotovo svaki dječiji stomatolog kada su u pitanju strah od zubara i prva posjeta, odgovaramo u ovom tekstu.Prva posjeta ordinaciji

Svaki dječiji stomatolog složiće se sa konstatacijom da prva posjeta zubarskoj ordinaciji treba da se desi već poslijee nicanja prvog mliječnog zuba. Pošto se isto dešava prije navršene prve godine života, odnosno proslave prvog rođendana, to će dječiji stomatolog moći da djeluje na vrijeme ako se ukažu neke tegobe, dok će istovremeno moći da se približi vašem mališanu na pravi način.Ono na šta svaki dječiji stomatolog posebno skreće pažnju jeste važnost oralne higijene i u ovom, najranijem periodu života. Naime, dječiji stomatolog bi trebalo roditeljima da sugeriše da se usna duplja mora čistiti nakvašenom gazom i prije nego što prvi zub izraste, kako bi se desni održavale čistim uz unutrašnjost obraza.

Zatim, kada izraste prvi mliječni zub, dječiji stomatolog mora biti posjećen kako bi objasnio roditeljima kako se dalje sprovodi oralna higijena i kako bi se dijete na vrijeme opustilo u ordinaciji. Tako će vam dječiji stomatolog sugerisati upotrebu mekane, male, zaobljene četkice i vode, a tek kasnije korištenje posebne paste za određen dječiji uzrast.Šta kada dječiji stomatolog nije pažljiv?

Ovo ne bi trebalo nipošto da se desi, jer svaki dječiji stomatolog mora imati posebno strpljenja sa djecom i raditi na tome da dijete ne stekne strah od zubara. Gotovo svaki dječiji stomatolog istaći će najpre važnost činjenice da prva posjeta zubaru nikako ne smije biti bolna, kako se ne bi desila trauma od koje će djete patiti cijeli život.
Zato je i veoma važna odgovornost roditelja, odnosno činjenica da dječiji stomatolog najprije mora biti posjećen radi kontrole kada prvi mliječni zub bude izrastao. Veoma je važno i da dječiji stomatolog stvori takve uslove da se dijete u ordinaciji osjeti prijatno, te da ne strahuje od bola.Šta sve treba da kaže i objasni mališanu dječiji stomatolog?

Prvenstveno, u kasnijem periodu, kada mališani već čuju za iskustva straha od zubara, dječiji stomatolog bi trebalo da skrene pažnju djetetu na njegovu hrabrost i odvažnost.

Zatim, uvijek je dobro kada dječiji stomatolog ima strpljenja da objasni čemu služe silni instrumenti koje on koristi, kao i kada dječiji stomatolog sve vrijeme razgovara sa djetetom o onome što radi. Uvijek je dobro i da dječiji stomatolog ima takvu ordinaciju u kojoj se nalaze zanimljive ilustracije i podaci o zubima, kako bi mališanu bilo i zanimljivo.


Dalje, jedno od zanimljivih iskustava koje djetetu može prirediti dječiji stomatolog jeste da mališanu doda naočale za sunce, kako bi ga „zaštitio“ od jake svjetlosti zubarske lampe. Uvijek je dobro i kada dječiji stomatolog razgovorom i šalom uspjeva da stvori prijatnu atmosferu, te je važno baš ovakve zubare birati za svoju djecu.

Instagram