Kako imati puno sreće i zdravlja?Jeste li razmišljali nekad o najčešćim lijepim željama koje upućujemo nekome povodom praznika i rođendana? Puno sreće i zdravlja! Ima li to zapravo smisla?

I ne ponavljamo samo iste čestitke, ponavljamo iste rituale, iste misli, iste izgovore i nadamo se sreći i zdravlju. Kao da se sreća i zdravlje osvajaju na lutriji. 
Osjećaj sreće i optimalno zdravlje naša su odgovornost i zavise gotovo isključivo od naše odluke. 
Naša dinamička ravnoteža na kojoj se temelje i sreća i zdravlje zavisi prvenstveno od svakodnevnih odluka koje donosimo (svjesno i nesvjesno) od buđenja do odlaska na počinak. Čak i ako stvari prepuštamo stihiji i o tome smo donijeli odluku u nekom trenutku.Pojam „socijalna i fizička dinamička ravnoteža“ koji Svjetska zdravstvena organizacija koristi u svojoj definiciji zdravlja na najbolji način pojašnjava stanje kojem valja težiti. 

Ravnoteža ili balans kao dinamička ili promjenjiva kategorija. A ne kao rigidni ekstrem do kojeg dolazimo isključivošću i vojničkim režimom, ali ni kao puko prepuštanje ustaljenim navikama koje nas drže u začaranom krugu frustracije. 

Važno je da obratimo pažnju na fizičke i emocionalne znakove koje nam tijelo i duša šalju i da mijenjamo i prilagođavamo svoje navike. 
Važno je također da budemo kritični prema svemu što čujemo i pročitamo na temu zdravlja i sreće. Da ne prihvatamo ništa zdravo za gotovo. Da se ne upoređujemo ni sa kim i da ne podliježemo trendovima. Da se ne zavaravamo. 
Kada shvatimo da je svaka odluka koju donesemo u našu korist ulaganje u najbolju polisu životnog i zdravstvenog osiguranja, s lakoćom i radošću ćemo uvoditi promjene. 

Više ćemo računa voditi o energiji koju imamo u toku dana, o osjećaju prilikom buđenja, o raspoloženjima. I nećemo pronalazati opravdanja i izgovore za navike koje su štetne za nas. Nego ćemo tražiti načina da ih zamijenimo zdravijim navikama.Kada shvatimo da zdravlje i sreća nisu apsolutne kategorije već da je suština upravo u otkrivanju našeg jedinstvenog načina balansiranja mnogo više pažnje ćemo posvetiti svakoj odluci i svakom izboru u toku dana. 


Piše: Kornelia Vidović, Heal Your Life coach (trener)

Kornelia Vidović je magistar filoloških nauka i profesor njemačkog jezika. Nakon 14 godina rada na Filološkom fakultetu u Banja Luci, osjetila je da je vrijeme za nove izazove. Na novom životnom putu susrela se sa filozofijom Louise L. Hay, jednom od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći. Dvodnevna radionica po metodi Louise L. Hay kod Siniše Ubovića u Beogradu iz korijena joj je promijenila život i na samoj radionici se odlučila da postane licencirani Heal Your Life ® trener, a nešto kasnije i Heal Your Life ® coach. Već dvije godine uspješno vodi Heal Your Life® radionice, a najviše uživa u individualnim savjetovanjima kao životni trener. No, to nije sve. Bolna kičma bila joj je putokaz ka Pilatesu. Oduševljena efektima koje joj je donijela ta čarobna tehnika, završila je obuku za Intermediate Pilates Mat instruktora  kod Asje Petersen u Zagrebu i sada je trener i sebi i drugima. Već u srednjoj školi je počela eksperimentisati sa kašama od prosa i od tada stalno pronalazi nove i zanimljivije načine ishrane. Završila je Školu prirodne kuhinje i Akademiju življenja u Zagrebu, te Školu za Raw Food Chef-a u Beogradu. S radošću prenosi svoja znanja na Good Food radionicama kuhanja i nekuhanja i u emisiji “Recreativno sa Dijanom Tepšić”. 

Za više informacija i upite posjetite Kornelijinu web-stranicu ili pratite njenu facebook-stranicu.

Instagram