Kako stvarno voljeti sebe?Ljubav prema sebi je tema kojoj se pridaje sve više pažnje. Na svakom koraku nailazimo na članke, knjige, predavanja i seminare. Na društvenim mrežama dijele se motivacioni citati i svi smo svjesni koliko je važno da prihvatimo sebe bez filtera i bez maski. Međutim, od čitanja savjeta do praktične primjene u životu dugačak je put, sa raznim preprekama. 

Uvijek se iznova postavlja pitanje: kako se odreći uloga koje igramo u određenim odnosima i koje nas odvraćaju od naše suštine,  a pritom ostati glavni glumac u svom životu? 

Tek kad osvijestimo da je ljubav prema sebi svakodnevni i cjelodnevni posao počinju korjenite promjene. 

Najveću inspiraciju u tome nesumnjivo pruža Louise L. Hay, autorka brojnih bestsellera i Heal Your Life programa, koja je milionima diljem svijeta pomogla da spoznaju sebe i žive svrhom ispunjen život. Louise Hay svakodnevno primjenjuje sve alate i metode koje preporučuje drugima i u tome i jeste suština, da sa teorije pređemo na praksu.

Ljubav prema sebi znači prije svega izlazak iz zone komfora, otpuštanje navika i obrazaca koji nam ne služe i uvođenje novih modela razmišljanja i rituale koji će nas vratiti nama samima i pomoću kojih ćemo početi živjeti svoju svrhu.  

Prvi korak na putu ljubavi prema sebi svakako je zahvalnost, duboka i iskrena zahvalnost za život koji nam je darovan i za sve čarolije koje nam donosi. 
Svakodnevna zahvalnost od trenutka buđenja, kada se još sneni protežemo po krevetu, zahvalnost za svaki udah i izdah i za dan koji je pred nama. Kada svaki dan počnemo zahvalnošću, bilo da se zahvaljujemo u sebi ili pišemo svoj mali dnevnik zahvalnosti, krećemo u dan sa predivnom energijom koja će svim našim doživljajima i odlukama dati drugu dimenziju. 

Uz zahvalnost za tijelo koje nam je darovano i zdravlje koje imamo (bez obzira na trenutno stanje ili neku dijagnozu) odabraćemo da budemo nježni prema sebi. 

Kada se ujutro susretnemo sa svojim razbarušenim odrazom u ogledalu, zastaćemo i čestitati sebi s ljubavlju na svemu što smo do sada postigli. I nećemo dozvoliti sumnji da to opovrgne. Jer, gdje god da se trenutno nalazimo, i kako god da se trenutno osjećamo, jedno je sigurno: radili smo uvijek kako smo najbolje znali i umjeli. A sad je došao trenutak da idemo korak dalje, da osvijestimo kako može još bolje i koji su to potencijali koji se kriju u nama. 

Uz svijest da je zdravlje naša odgovornost i da ne postoje bolesti za koje smo predodređeni, genetski ili u određenim godinama, mi ćemo uvijek birati najbolju hranu za sebe. 

Vodićemo računa da poslije buđenja popijemo vodu, da se malo protegnemo i istegnemo, da prvih pola sat posvetimo samo sebi i napunimo baterije za dan koji je pred nama. 

Važno je da barem prvih pola sata ne uzimamo telefon u ruke, da ne otvaramo mailove i društvene mreže, jer se tako nećemo izložiti nesigurnom terenu na kojem vrebaju očekivanja drugih prema nama i na kojem je lako iskliznuti sa tračnica. 

Kad počnemo sebi posvećivati početak dana, sve dobija drugu dimenziju. Kada odlučimo da dan počnemo vizualizacijom svog života u obilju svake vrste, kada dopustimo sebi trenutke meditacije, opuštanja i energizacije odjednom počnemo primjećivati da svakim danom sve bolje čujemo svoje tijelo i svoje istinske potrebe i odjednom počnemo svoje potrebe stavljati na prvo mjesto, bez griže savjesti. 

Louise L. Hay kaže: volite sebe odmah i bez odlaganja! Ne odlažite do momenta dok vam ne bude dobro ili dok ne izgubite višak kilograma ili dok ne dobijete novi posao ili dok ne otpočnete novu vezu. Počnite ODMAH – dajte sve od sebe! Pa hajde da krenemo! Za početak zapišite jedan svoj uobičajeni dnevni raspored i osvijestite kako se osjećate u određenim situacijama: 

U koje vrijeme ustajete i liježete? Da li dovoljno spavate i kako spavate?

Šta jedete i pijete? Da li uživate u hrani ili se kritikujete? Kako se osjećate u svom tijelu? Kakve su vam fizičke aktivnosti?

Kako raspoređujete svoje obaveze? S kim i kako provodite slobodno vrijeme?

Da li volite svoj posao? Da li izražavate svoje kreativne sposobnosti?

Kakve su vam misli u toku dana? Da li osuđujete sebe ili svoju okolinu?

U kojim situacijama osjećate istinsku radost i koliko često? Šta i ko vam izaziva ljutnju ili tugu?

Budite nježni prema sebi dok razmišljate i pišete, nemojte sebe plašiti i kritikovati. Samo konstatujemo gdje smo da bismo bolje razumjeli šta zaista želimo u životu i šta nas čini sretnima. Ovaj zadatak je prvi korak u kreiranju vašeg novog života.


Piše: Kornelia Vidović, Heal Your Life coach (trener)

Kornelia Vidović je magistar filoloških nauka i profesor njemačkog jezika. Nakon 14 godina rada na Filološkom fakultetu u Banja Luci, osjetila je da je vrijeme za nove izazove. Na novom životnom putu susrela se sa filozofijom Louise L. Hay, jednom od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći. Dvodnevna radionica po metodi Louise L. Hay kod Siniše Ubovića u Beogradu iz korijena joj je promijenila život i na samoj radionici se odlučila da postane licencirani Heal Your Life ® trener, a nešto kasnije i Heal Your Life ® coach. Već dvije godine uspješno vodi Heal Your Life® radionice, a najviše uživa u individualnim savjetovanjima kao životni trener. No, to nije sve. Bolna kičma bila joj je putokaz ka Pilatesu. Oduševljena efektima koje joj je donijela ta čarobna tehnika, završila je obuku za Intermediate Pilates Mat instruktora  kod Asje Petersen u Zagrebu i sada je trener i sebi i drugima. Već u srednjoj školi je počela eksperimentisati sa kašama od prosa i od tada stalno pronalazi nove i zanimljivije načine ishrane. Završila je Školu prirodne kuhinje i Akademiju življenja u Zagrebu, te Školu za Raw Food Chef-a u Beogradu. S radošću prenosi svoja znanja na Good Food radionicama kuhanja i nekuhanja i u emisiji “Recreativno sa Dijanom Tepšić”. 

Za vise informacija i upite posjetite Kornelijinu web-stranicu ili pratite njenu facebook-stranicu.

Instagram