Kako živjeti život ispunjen harmonijom?

Za nama su duge zimske večeri. Kada smo opušteno uz šoljicu kafe ili čaja i uz dobru knjigu, magazin ili film mogli posvetiti vrije...


Za nama su duge zimske večeri. Kada smo opušteno uz šoljicu kafe ili čaja i uz dobru knjigu, magazin ili film mogli posvetiti vrijeme sebi. Koliko god nam to prijalo, već je počelo da nam prelazi u dosadu. Siti smo zidova koji nas okružuju. Željni smo lijepog vremena, vitamina D od Sunca. Želimo na drugi način koristiti vrijeme za sebe.
I evo ga proljeće nam se već uveliko pokazuje u svim svojim dražima. Novo buđenje ,novi život. Žutilo jagorčevine skoro da nam zaslijepljuje oči. Dobivamo energiju. Ptice uredno prave svoja  nova gnijezda, pa smo i mi također u istom stilu. Nove ljubavi I zaljubljenosti. Posprema nam se kuća, izlazi nam se u šetnju u prirodi i parkove. Oblači nam se lagana garderoba. Osjećamo se kao da smo hiperaktivni i ne znamo na koju bismo stranu prije. I tako dok nas i to ne umori.

Pa željno očekujemo ljeto. Radujemo se planiranju godišnjih odmora.
Koliko god se radovali, prati nas uvijek  i osjećaj da moramo nešto uraditi ili negdje ići. Jednostavno biti u kuci i čitati knjigu ne priliči ljetu. Ljeti po vrućini biti u kući , a pogotovo u kuhinji nije nikakva opcija. Moramo izaći vani…. Dok ne upeknu prave vrućine i onda nam ni vani nije više lijepo.
I tako željno očekujemo jesen koja nas na početku očarava raznolikošću boja i bogatstvom plodova. Jesen staloženo godišnje doba. Opet nas vraća negdje u sebe, dok ne počnu dosdne jesenje kiše i sumornost. Pa od sveg srca priželjkujemo zime kada mrzne i padne snijeg…..
Šta je to sa nama? Kako da živimo život u harmoniji, kad nam brzo opet sve dosadi, nekako se zasitimo jednog, pa tražimo harmoniju u iščekivanju drugoga.
Razumijem jako dobro.
Nije teško  “ponekad “imati harmoniju. Uz promjenu godišnjih doba ponekad je osjećamo .
Teško je “uvijek” biti u harmoniji.
U takvoj harmoniji da nije bitno  kakve su okolnosti ili godišnje doba.
Ipak za naš osjećaj uvijek je nešto što narušava tu nasu harmoniju, ili djeca i muž, ili posao, sistem u kome se živi, besparica…
I dok  razmišljam da prvo sebi razjasnim kada i kako smo u harmoniji, pogledom prelazim preko dvije figurice Buda, koje je moj muž dobio od poslovnih partnera kada je bio u Kini. Pored njih je dobio i poster sa jednom kineskom poslovicom i crtež  Yin i Yang.
Da li smo bili u Kini ili ne svi uglavnom poznajemo taj simbol.
Yin i Yang su stari kineski simboli koji označavaju kosmičku dvojnost.
Yin simbolizuje : ženstvenost, sjever, sjenu, pasivnost, zemlju i vlagu.
Yang simbolizuje: muškost, nebo, jug, sušu, i aktivnost.
Ovo su kvaliteti koji se upotpunjuju. Oni označavaju dva suprotna aspekta i snage koje postoje u životu i u Univerzumu. I u svima nama.Yin i Yang su dva djela od jedne cijeline. To je jedan dinamičan proces, koji nikada ne prestaje. Sve što se u Univerzumu događa povezano je sa Ying I Yang.
Nešto uvijek ima stranu od Ying i stranu od Yang. Apsolutni Ying ili apsolutni Yang ne postoje. Kao što ne postoji ni apsolutni mrak ili apsolutna svjetlost.Ili apsolutna radost i apsolutna tuga. Oni su uvijek skupa.
Yin I Yang zavise jedan od drugoga. Yin uzrokuje Yang i obratno.
Sve u nama i oko nas ima uvijek jednu Yin i jednu Yang stranu. Njih možemo prepoznati samo ako nešto upoređujemo.
Yin je povezan sa tamnim mjesecom i predstavlja žensku prirodu.
Yang je povezan sa Suncem i predstavlja mušku prirodu.
U osnovi Yin i Yang predstavljaju bukvalno stvarnost koja  se stalno  mijenja. Oni funkcionišu kao suprotni polovi ali nadopunjavajuće snage. Kao što su dan i noć ili svjetlo i tama…
Sada razumijem.
Postoje  momenti, neovisni od  godišnjeg doba , od muževa, poslovnih dogovora.
Ali postoje i momenti koji su od svega toga ovisni.
Yin i Yang moraju uvijek biti u harmoniji u svakome od nas. Suprotne  snage imaju svaka svoje mjesto i same nalaze ravnotežu. Onaj ko  želi da nađe harmoniju i ravnotežu  u snazi suprotnosti, taj  sarađuje sam sa  sobom i  ima velike šanse da bude  zdrav i uspješan.
Harmonija su momenti puni suprotnosti koji predstavljaju jednu cjelinu. Mi i naš život.
Znači ništa se čudno ne dešava sa nama. Mi smo jednostavno dio svega oko nas. I možemo slobodno u bilo kojoj situaciji sarađivati sa sobom i uživati u harmoniji suprotnosti u nama i oko nas. 

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.