Mitovi o zdravoj ishrani


Mnogo je mitova o zdravoj ishrani, kao nečem nedostižnom, skupom, komplikovanom. Toliko je teorija i isključivosti da postaje gotovo nemoguće odabrati nešto optimalno za sebe. A jedini odgovor na pitanje šta je to zdrava hrana za nas možemo dati mi sami. 
Zdrava ishrana počinje onog trenutka kada počinjemo svjesno jesti i istraživati koje namirnice prijaju našem tijelu, kad osjećamo zahvalnost dok jedemo i kad uživamo u hrani, kada uvodimo promjene i prilagodimo svoju ishranu svom trenutnom stanju, okolnostima u kojima se nalazimo i znanjima koje imamo, a pritom uvijek težimo boljem. 

Zdrava ishrana nije režim, nije dijeta, nije uskraćivanje ni frustracija, nego čarolija boja, okusa i mirisa prirodnih namirnica. 

Nije dovoljno reći da smo vegetarijanci i pritom konzumirati ogromne količine rafinisanih proizvoda, ili reći da smo vegani a birati margarin i šećer. 
Sam predznak je najmanje bitan. Bitna je kombinacija određenih namirnica i redoslijed kojim se konzumiraju. 

Važno je da svakodnevno uživamo u hrani, da malim koracima uvodimo promjene koje su izvedive i da nam cilj bude realan. I da pritom ostanemo fokusirani na sebe i svoje odluke. 

Na ovom novom putu otkrivanja optimalne ishrane od velike pomoći će vam biti afirmacije koje možete pisati svako jutro:

Voda je moje omiljeno piće. Pijem velike količine vode kako bih pročistila tijelo i um.

Ja sam jedina osoba koja ima kontrolu nad svojim navikama u vezi s ishranom.
Uživam u hrani koja je najbolja za moje tijelo. Volim svaku ćeliju svoja tijela.

Svake večeri osiguram sebi dovoljnu količinu sna. Moje tijelo cijeni način na koji vodim računa o njemu. 

Piše: Kornelia Vidović, Heal Your Life Coach

Kornelia Vidović je magistar filoloških nauka i profesor njemačkog jezika. Nakon 14 godina rada na Filološkom fakultetu u Banja Luci, osjetila je da je vrijeme za nove izazove. Na novom životnom putu susrela se sa filozofijom Louise L. Hay, jednom od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći. Dvodnevna radionica po metodi Louise L. Hay kod Siniše Ubovića u Beogradu iz korijena joj je promijenila život i na samoj radionici se odlučila da postane licencirani Heal Your Life ® trener, a nešto kasnije i Heal Your Life ® coach. Već dvije godine uspješno vodi Heal Your Life ® radionice, a najviše uživa u individualnim savjetovanjima kao životni trener. No, to nije sve. Bolna kičma bila joj je putokaz ka Pilatesu. Oduševljena efektima koje joj je donijela ta čarobna tehnika, završila je obuku za Intermediate Pilates Mat instruktora  kod Asje Petersen u Zagrebu i sada je trener i sebi i drugima. Već u srednjoj školi je počela eksperimentisati sa kašama od prosa i od tada stalno pronalazi nove i zanimljivije načine ishrane. Završila je Školu prirodne kuhinje i Akademiju življenja u Zagrebu, te Školu za Raw Food Chef-a u Beogradu. S radošću prenosi svoja znanja na Good Food radionicama kuhanja i nekuhanja i u emisiji “Recreativno sa Dijanom Tepšić”. 

Za više informacija i upite posjetite Kornelijinu web-stranicu ili pratite njenu facebook-stranicu.

Instagram