Mrkva i koža + hranjiva maska za lice + recept za nokte i kosu


Obilje hranjivih sastojaka, čine ovo povrće idealnim sastojkom kozmetičkih preparata. Osim beta - karotenom mrkva je bogata vitaminima B skupine, vitaminom D i E. Upravo ovi sastojci usporavaju proces starenja kože, te usporavaju nastanak bora. Zahvaljujući antioksidansima, kalijumu i fosforu koji sadrži, mrkva se koristi u izradi mnogih kozmetičkih preparata. 

U nastavku vam donosimo par recepata koje možete pripremiti u kućnim uslovima.Macerat od mrkve - Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem određenih dijelova biljaka u biljnom hladnocijeđenom ulju. Naribajte korijen mrkve (na što sitnije rende) i ostavite da se posuši na suhom i prozračnom mjestu dva dana. Nakon što se mrkva posušila, stavite je u staklenu posudu i naspite ulje 4-5 cm iznad mrkve. Ovako pripremljen macerat držite 4 sedmice na tamnom mjestu uz povremeno miješanje.

OPREZ - macerat ne smijete izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti, jer u tom slučaju se razvijaju određene patogene vrste bakterija. Nastali macerat ima blago crvenu do narandžastu boju.
Macerat od mrkve predstavlja idealno sredstvo za njegu zanoktica i noktiju. Pored navedenih indikacija, macerat mrkve odličan je dodatak i pakunzima za kosu, sprečavajući isušivanje vrhova kose.

Hranjiva maska za lice s mrkvom i mineralnom vodom
Oprati, oguliti i skuhati jednu mrkvu, nakon što smo je skuhali izblendati mrkvu ili propasirati viljuškom. Skuhanoj mrkvi dodati 1 kašiku meda (smanjuje upalne procese na koži), 8 kapi limunovog soka (čisti kožu i sužava pore) i 2 kašike mineralne vode (napraviti homogenu smjesu). Masku nanijeti na čisto lice i držati 15 minuta. Nakon toga isprati lice mlakom vodom.

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram