Nepodnošljiva težina postojanja: kako prevazići emotivnu krizu i izaći kao jaka žena?Prošla je skoro godina od kada je počeo moj križni put. To je ono što gledate na televiziji, čitate u novinama i događa se nekom drugom, ne vama. Niste vi ta osoba kojoj nadređeni okreće leđa, iskaljuje se na vama, uskraćuje vam informacije važne za vaš rad, stvara klimu u kojoj ste izolirani i od ostalih suradnika, svaki dan iskaču nepostojeći problemi za koje ste vi krivi.

No, dogodilo se, i to baš meni. Meni, kojoj je posao poznavanje zakona, koja sam radila u pravosuđu i vidjela predmete u kojima se to pojavljuje. Nisam tome davala nikakvo ime. Bilo je samo „to“.

Nakon tri mjeseca nepodnošljive težine postojanja na radnom mjestu, otišla sam na godišnji, potom na bolovanje i više se nikad nisam vratila. I nisam ja bila jedina.

Zdravlje mi je bilo ozbiljno narušeno. I tek je doktorica „to“ nazvala mobingom. Nisam se htjela vezati za tu riječ, nisam htjela biti žrtva. Htjela sam otkriti tko sam ja i prvi put u životu svo vrijeme posvetiti sebi.

Moja obitelj i nekoliko prijatelja, anđela čuvara, kao da su se podijelili i svatko je brinuo o nekom području mog života. Dobivala sam tekstove koji su me trebali motivirati, na kapaljku. Malo po malo.

I jednog dana sam se sama aktivirala. Čitala sam do dugo u noć, slušala motivacijske govornike. Nisam htjela upasti u klopku samosažaljenja, iako sam i tu fazu prošla na samom početku. Ali sam je prošla. Ostala je iza mene i tamo joj je mjesto.

Sad je bilo vrijeme otkriti tko sam, gdje mi je sada mjesto, što volim i što će me usrećiti. Svaki dan sam slušala glazbu koja me opuštala, govornike koje sam razumjela. Nije to bilo stanje za popularnu psihologiju, za priče o vibracijama mene, mojih pasa, tko je na kojoj vibraciji. Meni je trebala ljubav, ne drugih prema meni (koju sam imala). Trebala sam otkriti kako voljeti sebe, kako se ne kriviti za greške, kako se prestati stalno i svima ispričavati, kako ne misliti da sam nešto krivo napravila ako me prijatelj ne nazove ili ne posjeti dva dana.

I kao što rekoh, malo po malo sam otkrivala da sam baš onakva osoba kakva želim biti.

Otkrila sam posve novi svijet, u kojem sam mirna, puna ljubavi i empatije i da sam spremna za rad. Ne više onaj rad, koji je ostao iza mene. To nikako. Bila sam spremna podijeliti svoje znanje, iskustvo i svoju priču s drugima.

Jednog dana sam snimila prvi video, mobitelom. Otvorila sam You Tube kanal i ni trepnula nisam dok sam video stavljala na You Tube. I bila sam primijećena. Slijedio je drugi, treći i brojni drugi video zapisi s mojom pričom. Do tada sam se već modernizirala s tehnologijom.

Meditirala sam svaki dan. Nakon nekog vremena sam shvatila da je sve što radim zapravo posao life coacha i motivacijskog govornika.

Nazvala sam prijateljicu koja je privatnik i s malo zabrinutosti u glasu je pitala, može li se od toga živjeti. Rekla mi je, ako to voliš i radiš sa strašću, onda može. Još uvijek nisam razumjela. Jer ljudi su skloniji vibracijama, koje ionako mnogi ne razumiju, pljeskanju, galami, popularnoj psihologiji, ne životnoj priči koja šalje istinske životne poruke.

Tada mi je dala dva zadatka. Jedan da svaki dan napišem tri ideje, čime bih se mogla baviti, što god mi padne na pamet i drugi da si napišem ljubavno pismo. U nevjerici sam je pitala: Misliš da sama sebi napišem ljubavno pismo? Odgovorila mi je: Ako ne možeš sebi, piši za druge. 

Nije mi trebalo sedam dana po tri ideje, ni ljubavno pismo za druge. Znam da želim i volim raditi upravo ovo što sada radim. Pisati i govoriti.Oprostila sam si što se nisam voljela, zahvalila nepodnošljivoj težini postojanja s početka priče i obećala si da ću biti primjer hrabre žene koja će promijeniti svijet.
Piše: Nataša Matošin Grbić

Nataša Matošin Grbić rođena je i sa suprugom živi u Hrvatskoj. Po struci je magistar prava. Od 1995. godine radi u struci. Radeći s ljudima, stekla je veliko iskustvo, pa je life coaching, internet marketing i networking prirodni nastavak njenog života.
Pored navedenog vodi i Facebook stranicu Pokloni4you

Instagram