Psorijaza: simptomi i uzroci uz preporuke i savjetePsorijaza je rasprostranjeno hronično zapaljenje kože, koje se obično sastoji od perioda poboljšanja i pogoršanja. Najčešće se javlja vrsta psorijaze koja ima upadljive naslage koje mogu biti ili ružičaste ili sive boje, prekrivene srebrnkastom ljuspastom kožom. Simptomi se mogu javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, međutim najčešće nastaju u ranoj odrasloj dobi ili kasnije u životu, oko 50-te ili 60-te godine.Koji su uzroci psorijaze? 

  • Genetika
Studije ukazuju da bi većina slučajeva psorijaze mogla biti nasljedna, zbog učestalosti pojave psorijaze u porodicama osoba sa tim problemom. Smatra se da određeni geni mogu biti povezani sa psorijazom, ali tačan način na koji se to dešava još nije jasan.

  • Infekcije
Infekcije često učestvuju u razvoju psorijatičnih simptoma. Bakterije, naročito streptokok su najčešće uključeni patogeni i povezani su sa kapljičnom psorijazom. Infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV), iako nije direktan uzrok psorijaze, dokazano povećava verovatnoću pojave težih oblika psorijaze, ako osoba već ima psorijazu.

  • Stres
Psihološki stres može pogoršati stanje i u nekim slučajevima, biti dovoljan kao okidač.

  • Lijekovi
Pojedini lijekovi, a posebno litijum, antimalarici i beta-blokatori, imaju negativan uticaj na psorijazu. Nagli prekid terapije jakim topikalnim ili oralnim kortikosteroidima može izazvati povratak simptoma, koji mogu biti ozbiljni i čak dovesti do eritrodermatske ili čak generalizovane pustularne psorijaze.


Alternativna medicina u uzroke ubraja i nepravilnu prehranu, te nagomilavanje toksina u organizmu. Tretiranje psorijaze mora početi promjenom nezdravih navika i njegom organizma iznutra i izvana. Ta se njega sastoji od čišćenja organizma, prikladne prehrane, održavanja vanjske higijene, kontrole stresa, puno sunčanja i korištenja prirodnih proizvoda protiv psorijaze.
  • Čišćenje organizma
Sikavica sadrži silimarin, koji je jak antioksidant, deset puta jači od vitamina E. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35 posto. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva. Na takav način konzumiranje sikavice ima zaštitno i obnavljajuće djelovanje na jetru, što je posebno bitno kod kožnih oboljenja. Preporučeno doziranje je 70-240 mg sikavice ili 140 mg silimarina triput dnevno.

Liječenje psorijaze u nekoliko koraka:
-   napravite čišćenje organizma
-   zdravo se hranite
-   birajte antiupalnu hranu
-   sunčajte se
-   izbjegavajte stres
-   redovito radite piling
-   hidratizirajte kožu
-   izbjegavajte alkohol i cigarete
-  uzimajte dodatke prehrani koji su se pokazali djelotvornima kod psorijaze...


 Preporuka:
Za dobar piling kože odaberite "Mentha sapun sa zelenom glinom i kurkumom" namijenjen za njegu kože oboljele od psorijaze i "Majevički melem" koji u svom sastavu ima kantarionovo i nevenovo ulje te pčelinje proizvode, tako da će smanjiti upalne procese na koži. 

Savjet: 
Osobama oboljelim od psorijaze ne preporučuje se konzumiranje soka od paradajza, niti od agruma, jer to povećava kiselost kože što dovodi do pogoršanja stanja.

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram