Retro i neobične salvete za tehniku dekupaža: restauracija starih predmeta


Dekupaž je tehnika koja se lako uči, a u sebi spaja recikliranje i kreativnost, te je postala veoma prihvaćena širom sveta. Pritom, ona je u prvi plan izbacila salvete kao glavne pomoćnike i materijal koji se koristi u ovom procesu, te se sve više šara i motiva pojavljuje na tržištu. Kako da birate salvete prema predmetu koji želite da restaurirate i šta sve to može proći redizajn uz salvete i dekupaž, otkrivamo u ovom tekstu.


Redizajn lampe i većih kutija uz salvete


Stare lampe mogu dobiti novi sjaj ukoliko im se promjeni abažur, a isto važi i za lustere. Međutim, umjesto da kupujete novi – i ne tako jeftin – abažur, bolje je da nabavite salvete sa željenim motivom i reparirate stari abažur. Na primjer, u ovom slučaju u obzir mogu doći salvete sa motivom cvijeća u buketu, i to ruža, ako želite da postignete retro detalj u svom domu. Također, crno-bijele salvete sa modernim šarama u vidu apstraktne geometrije, podjednako dobro mogu poslužiti. Generalni savjet jeste da salvete sa krupnijim motivima birate za lustere, a sitnije za lampe, kako ne biste postigli previše šarene detalje. Međutim, i salvete obrnuto aplikovane na ove predmete mogu biti zadovoljavajuće, jedino ako se salvete biraju prema bojama u prostoru.

Veće stare kutije nemojte bacati, već ih uz salvete sa retro anđelčićima, na primjer, pretvorite u prava skladišta raznih sitnica, nakita i šminke. Ovakve kutije mogu značajno uljepšati i osvježiti Vaš prostor, a nisu skupe i ne zahtjevaju puno truda. Samo vodite računa da se odabrane salvete uklope ili kao akcenat prostora ili kao njegova baza uz ostale boje.

Lako osvježite namještaj

Stari namještaj također je dobra baza za dekupaž, a ovdje se za restauraciju obično biraju salvete sa cvijećem na bijeloj osnovi. To pogotovo važi za salvete koje se aplikuju na stare stolice koje bi trebalo da ukrase dvorište ili terasu. Međutim, salvete retro tipa nisu strane ni na stolicama za trpezariju, jer zašto ne uživati u ovakvoj dinamici prostora i divnim šarama i u interijeru?

Sa druge strane, od starog radnog stola se uz salvete veoma lako može napraviti radni kutak u dnevnoj sobi, ako već ne postoje uslovi za odvojenu prostoriju. Tako svoju mini-kancelariju možete također urediti u retro duhu, te birati salvete sa teksturom starih pisama ili starih slova, većih dimenzija, te stvoriti svoj mali raj za pisanje i slično.

Originalne salvete za restauraciju manjih predmeta

Naravno, i manji predmeti dolaze u obzir, i na njima se uopšte i mnogo češće radi. Kao jedan od originalnih prijedloga za poklone ili osvježavanje prostora mogu poslužiti poslužavnici na koje se aplikuju salvete sa cvijećem ili sa mafinima i kapkejkovima. Podmetači su, također, odlična baza za salvete sa šeširima, na primjer, te kroz njih možete stvoriti pravi modni istorijat u malom. 

Tegle i manje kutije također su odlična podloga za salvete sa suncokretima ili srcima, recimo, dok stara daska za sjeckanje može postati prava slika na zidu kuhinje uz salvete sa voćem. Ljubiteljima putovanja će, opet, biti zanimljive salvete sa motivima gradova, koje mogu osvježiti stari sat. Maštajte i uživajte!

Instagram