U čemu je tajna uspješnih veza?
Mnogim romantičnim odnosima je posebno na početku svojstveno seksualno privlačenje koje hrani osjećaje strastvene ljubavi. Strastvena ljubav je stanje intenzivne čežnje za sjedinjenjem s drugom osobom, obično okarakterizirano neprekidnim razmišljanjem i zaokupljenošću partnerom, idealizacijom druge osobe i željom da se upozna druga osoba, kao i željom da nas druga osoba upozna. Strastvena ljubav zahtjeva 2 komponente. Prva je stanje fiziološkog uzbuđenja bilo zbog pozitivnih emocija poput seksualnog zadovoljenja i uzbuđenja ili zbog negativnih emocija poput frustracije, straha i odbacivanja. Druga komponenta se sastoji od označavanja ovog uzbuđenja kao strasti ili kao zaljubljenosti. 

Stereotip fizičke privlačnosti – Fizička privlačnost utiče na romantično privlačenje putem pozitivnog stereotipa: kad je neko lijep mi mu automatski pripisujemo mnoge druge pozitivne osobine. Iako se na privlačne ljude gleda kao na manje skromne, oni se percipiraju kao seksualno topliji i socijalno vještiji nego neprivlačni ljudi, ali i kao socijabilniji, asertivniji i mentalno zdraviji. Kod žena je privlačnost više povezana sa samopoštovanjem, popularnošću kod suprotnog spola i seksualnom slobodom. 

Spolne razlike u preferencijama za fizičku privlačnost – Muško visoko vrednovanje fizičke privlačnosti je u skladu sa socio-evolucijskom teorijom koja kaže da pojedinci pretežno djeluju nesvjesno putem mehanizama odabranih tokom ljudske evolucije. Zato su muškarci posebno osjetljivi na znake mladosti, zdravlja i reproduktivne sposobnosti. 

Muškarcima su privlačnije žene koje imaju mladenačka, obilježja diječijeg lica: mali nos, malu bradu, velike i široko postavljene oči. Oni preferiraju mali omjer između struka i kukova kod žena, što je povezano s vjerovatnošću začeća i općim zdravljem. 
Ženama su privlačnije osobe suprotnog spola koje pokazuju neverbalno dominantno ponašanje. Privlačnijima se procjenjuju visoki muškarci atletskog stasa, a privlačnost muškarca povezana je s osobinama zrelosti kao što su istaknute kosti lica, duga i široka brada, prostrano područje smiješka i stil oblačenja koji upućuje na viši status. 

Pravednost i izbor partnera – Iako su najprivlačnije osobe poželjne kao partneri, u skladu s teorijom pravednosti pojedinci shvataju da ne mogu očekivati više nego sami mogu ponuditi, te prilagođavaju svoje standarde osobinama partnera vlastitoj privlačnosti. Privlačnosti nije fiksirana osobina: u svojim pokušajima da steknu što privlačnijeg partnera muškarci i žene će nastojati povećati svoju privlačnost za one s kojima bi se voljeli vezati. To se može postići pomoću 2 strategije: učiniti sebe privlačnijim i kritiziranjem suparnika.
Jedna od najvažnijih osobina po kojoj se razlikuju sretni i nesretni partneri je način na koji jedno s drugim komuniciraju.
Nezadovoljni partneri obično čine neprilagođene atribucije. Oni su skloni da za probleme u odnosu okrive svog partnera i da vide svoje i partnerovo ponašanje u vezi s problemom kao opće obrasce ponašanja koji utiču i na druga ponašanja u njihovom braku i kao stabilno. Pojedici u narušenim odnosima ne vide narastajuće probleme kao stvari koji bi trebalo rješavati takve kakve jesu, već kao nešto što je tipično za teške i stabilne probleme u njihovom odnosu.

Zadovoljstvo odnosom – Zadovoljstvo pojedinca u nekom odnosu zavisi od razine usporedbe – razina ishoda za koje vjeruju da zaslužuju u životu. Tako će se pojedinci u bliskom odnosu osjećati nezadovoljnim kad omjer davanja i primanja nije isti za oba partnera. Nezadovoljstvo se događa povlaštenima, koji se osjećaju krivima jer iz odnosa dobivaju više nego što vjeruju da zaslužuju; ali i prikraćenima koji se osjećaju žalosnima, frustriranim, ljutima i povrijeđenim, jer dobivaju manje nego što misle da zaslužuju. Zadovoljstvo nije pvezano samo s tim što vidimo da naš partner dobija, već je i rezultat poređenja s drugim osobama koje poznajemo ili susrećemo.

Privrženost – Motivacija za održavanje odnosa se sastoji od nekoliko faktora koji povećavaju privrženost osoba koje su dio tih odnosa. Na prvom mjestu odanost bi trebala biti pod uticajem zadovoljstva: što je više zadovoljstvo to bi i odanost trebala biti veća. Drugi faktor koji djeluje na odanost je procjena pojedinca o privlačnosti alternativnih opcija. Ove mogućnosti uključuju najbolji zamislivi alternativni odnos u odnosu na postojeći. To mogu biti: privlačnost samačkog života, dostupnost zadovoljavajućih opcija uz postojeći odnos i stvarnu prisutnost alternativnog partnera. Treća varijabla je veličina ulaganja, koja se odnosi na mnoštvo načina na koje je pojedinac povezan sa svojim partnerom, ulažući vrijeme i energiju, podnoseći žrtve, razvijajući zajednička prijateljstva, stičući zajedničke uspomene i uključujući se u aktivnosti, hobije i vlasništva što je sve integralni dio odnosa.
Posljedice prekida – Prekid odnosa, a posebno razvod mogu imati ozbiljne posljedice. Završiti brak razvodom je stresno iskustvo. Obično razvedene osobe prolaze kroz proces žalovanja, suočene su s prelazom od bračnog stanja u stanje samačkog života. Živjeti sam nakon dugog vremena provedenog s partnerom obično zahtjeva znatnu razinu prilagodbe. Često je teško održati ranija, s partnerom zasnovana prijateljstva, pa se kao posljedica moraju početi i izdraditi novi odnos. Razvedeni obično dobivaju manje podrške nego obudovjeli, jer prijatelji mogu držati stranu bivšem. Ipak je za neke prilagođavanje na razvod i prekid veze za neke pojedince manje stresno. Osobine ličnosti, uključujući visoko samopoštovanje, nezavisnost, tolerantnost za promjenu i egalitaristički stavovi o ulozi spolova pomažu suočavanju sa situacijom oko razvođenja i nakon razvoda.

Instagram