17 načina da probudite vašu pozitivnost i opuštanje u trudnoći„Trudnoća izgleda kao da je smišljena da bi nas pripremila za život majke. Počinjete da se žrtvujete devet mjeseci prije rođenja djeteta kako bi u trenutku kada se ono pojavi bili naviknuti da se zbog njega odričete“, Bret Kielerop.

Koji su to načini da probudite vašu pozitivnost i opuštanje u trudnoći, donosimo vam u nastavku teksta?

„Bez obzira na to da li je vaša trudnoća pažljivo isplanirana, medicinski podstaknuta ili se dogodila slučajno, jedna stvar je sigurna – vaš život više nikada neće biti isti“, Ketrin Džons.1. Budite pozitivne i pozitivno razmišljajte

Pozitivnost je jedna od najvažnijih elemenata u trudnoći. Samo pozitivne, vedre i opuštene pomoći ćete i sebi i bebici da lakše i zajednički prođete trudnoću. Od samog početka do kraja trudnoće, svakodnevno ponavljajte sebi da je sve uredu sa vama i bebom.


2. Izbjegavajte negativne osobe!

Sve one osobe koje djeluju negativno, bilo da su to vaše prijateljice, rodbina ili komšinice izbjegavajte ih u širokom luku posebno u trudničkim danima. Zbog svog neugodnog životnog iskustva u kojem su se našli i zbog kojeg ispoljavaju negativno mogu vas samo navesti na negativno razmišljanje, a to vam svakako u trudnoći ni najmanje ne treba!


3. Molite se za sve trudnice i majke, pa tek onda za sebe i svoje najdraže!
Sve u životu, pa tako i iskrena zahvalnost i molitve treba da budu dio vašeg svakodnevnog života. Molite se uvijek, kada god možete, a posebno petkom kada se molitve posebno uslišuju. Učite sve ono što znate i u molitvama se uvijek pomolite najprije za sve, pa tek onda za sebe i svoje najdraže, jer to je ono što čini pravu, istinsku molitvu!


4. O svemu uvijek otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom
Komunikacija sa partnerom jedna je od najvažnijih u trudnoći. Da vas partner razumije, pomogne koliko može i da zajedničkim snagama u slozi i razumijevanju prođete kroz taj period što lakše. S njim provodite najviše vremena i on je vaš oslonac u životu, stoga pazite jedni na druge, jer ste sada najpotrebniji jedno drugom. U zavisnosti od stepena rizičnosti vaše trudnoće, razgovarajte sa svojim ginekologom o vođenju ljubavi. Time će vam se povećati razina serotnina (hormona zadovoljstva) u mozgu, ali i vaš partner po tom pitanju neće biti zapostavljen.

5. Vodite svoj baby dnevnik trudnoće
Sam početak vaše trudnoće neka bude praćen vođenjem baby dnevnika u kojem ćete bilježiti kroz šta ste sve prolazili u trudnoći po sedmicama, razvoj bebice i prvi trzaji, savjete ljekara i sl. Bit će to lijepa uspomena na vaše trudničke dane, ali i podsjetnik za narednu trudnoću (ukoliko planirate) kada ćete se moći podsjetiti na neke stvari kroz koje ste već u prvoj trudnoći prošli...

„Donošenje odluka da imate dijete – to je ogromno. To znači odlučiti da vaše srce zauvijek bude izvan vašeg tijela“, Elizabet Stoun.

6. Svakodnevno šetajte i zdravo se hranite!
Osim zdrave ishrane koja je ključna u trudnoći, isto tako važna je i svakodnevna šetnja. Kako prva tri do četiri mjeseca većina žena provodi u mučninama, povraćanju, slabom apetitu i malaksalosti razumno je da će u tom periodu šetnja i zadrava ishrana malo zatajiti.

Ali, zato nakon svega toga, poslije 3-eg ili 4-og mjeseca trudnoće mnogo ćete se osjećati bolje, pa će te tad već moći polako da krenete sa zdravom ishranom kada će vam se otvoriti apetit, ali i svakodnevnom šetnjom najbolje na ravnici u nekom parku u prirodi. Svakodnevna lagana šetnja učinit će vas sretnijom i opštenijom, a dobro će vam doći pri porođaju da se lakše porodite, jer ste tokom trudnoće bile fizički aktivne.

Opet u zavisnosti od stepena rizičnosti trudnoće, najprije vam savjetujemo da se lično posavjetujte sa svojim ginekologom da li vam vaša trudnoća dozvoljava svakodnevno šetanje (jer većina žena koje nose nisko ili imaju problema sa proširenim venama moraju mirovati)!

7. Odmarajte uz neizostavan dobar san i naspavanost!
Drugo stanje nosi sa sobom i svakodnevno slatko spavanje po danu, čak i za one žene koje prije trudnoće nisu imale tu naviku. O položaju u kojem spavamo uglavnom ne razmišljamo i obično smatramo da trebamo spavati onako kako nama odgovara. 
No, međutim ginekolozi preporučuju da trudnice spavaju najprije na lijevom boku, jer je u tom položaju najbolji protok krvi do posteljice i odvajanje tekućine iz tijela preko bubrega. Spavanje na desnoj strani i na leđima se ne preporučuje!
8. Budite vesele i smijte se što više

Tjelesni čin širenja kutova usana pridonosi da se osjećate sretnije. Svakodnevno se smijte uz neki komičan film, raznorazne smiješne video klipove na internetu ili u društvu. Smijehom će se i bebica osjećati opuštenijom i veselijom.9. Obavezno pohađajte školu za trudinice!

Škola za trudnice i više je nego značajna. Ona je besplatna, a pohađa se u Domu zdravlja i obično u 5-om ili 6-om mjesecu trudnoće.
Osnovana je s ciljem da se pomogne trudnicama da shvate šta se dešava u početku trudnoće, kako treba da se ponašaju, te da ih stručno osoblje (ginekolozi) kroz teorijiski i praktični dio psihički i fizički pripreme za sve ono što ih čeka.
Također, trudnice rade i vježbe predviđene upravo za njih. Trudnice kod kojih je trudnoća rizična, ne rade fizičke vježbe, ali zato rade vježbe relaksacije, uvježbavanja tehnike disanja i prisustvuju predavanjima. 

Za pohađanje škole za trudnice javite se svom ginekologu koji će vam na osnovu stanja vaše trudnoće reći kada je nabolje da krenete sa pohađanjem ove škole. Da biste pohađali školu za trudnice osim vaše dobre volje i doktorovog dopusta, potrebna vam je pamučna majica ili tunika, helanke, čarapice, deblje papuče, peškirić, gumica ili šnala za kosu i flašica vode.

Drage i buduće mame, preporučujemo vam da idete u školu za trudnice, jer ćete sebi koliko-toliko olakšati porođaj bez stresa, te prihički biti spremne za sve ono što vas čeka u trudnoći, te tokom i nakon porođaja.10. Psihički se pripremite za sve ono što vas čeka kroz trudnoću i nakon nje...

Budite psihički spremne za sve što vas čeka i tokom i nakon trudnoće. Razmišljajte pozitivno i uz savjete koje ste prošli kroz Školu za trudnice ukoliko ste je pohađali uvijek se svakodnevno podsjećajte. Psihički spremne, pozitivne i opuštene je ono što je najvažnije u trudnoći, ali i nakon nje!

11. Opuštene uz svakodnevnu kratku meditaciju
Meditacija u trudnoći i više je nego značajna i korisna. Osim što meditacija djeluje na podmlađivanje organizma i umanjivanje efekata stresa, ona je efikasna i na naše psihofizičko zdravlje i umirivanje uma koje nam je mnogo potrebno u trudnoći, ali i nakon nje!

Lijepo vrijeme mami napolje, na balkon ili terasu, a mi vam predlažemo da ga iskoristite za meditaciju uz zvuke prirode, ptičice, pirenje vjetrića, žubor potočića...
Preporuke stručnjaka su da se meditra 20 minuta dnevno, no ukoliko ste početnik to može biti naporno. Za početak počnite barem sa 5 ili 10 minuta meditiranja dnevno. Da biste počeli sa meditacijom osim vaše dobre volje i malo izdvojenog vremena, potrebna vam apsolutna opuštenost, zvuk koji vam prija (na internetu imate razne zvukove za meditaciju) ili najbolje zvuk koji nam priroda daje, pamučna majica ili tunika, helanke, čarapice i jedna deblja prostirka za vježbanje na kojoj ćete sjediti.
Meditacija će vam pomoći da razbistrite um i povežete se sa svojom unutrašnjom mudrošću i intuicijom, te vas čini opuštenijim, smirenijim, odmjerenijim i mudrijim.

Ukoliko možda niste sigurni kako početi ili kako uopće meditirati, predlažemo da pročitate tekst "Kako meditirati: 7 jednostavnih koraka za početnike" (klik ovdje).

12. Čitajte literaturu o majčinstvu-roditeljstvu!
Trudničke dane spojite ugodne sa korisnim, pa tako na vrijeme krenite sa čitanjem određene literature koja vas zanima.

Mi vam preporučujemo, posebno ukoliko ste prvorotka da čitate literaturu namjenjenu roditeljstvu, dječijem razvoju, psihologiji, ishrani... To vam je odlična priprema za roditeljstvo, da danas-sutra s psihološke strane znate kako postupiti i postaviti se prema djetetu, ali i razgraničiti svoju ulogu i ulogu djeteta!

Iskreno, trudnoća me mjenja kao osobu. Svaki dan je dio ovog nevjerovatnog putovanja koje je potpuno promijenilo fokus mog života i natjeralo me da preuredim svoje lične i poslovne ciljeve“, Holi Medison.

13. Uživajte uz omiljenu muziku
Opustititi se možete i uz vama omiljenu muziku, koja vas može oraspoložiti i navesti na ples.

Ne zaboravite da bebe u stomačiću već od 19-te sedmice trudnoće čuju zvukove iz spoljašnje sredine, stoga pazite koju vrstu muzike slušate i izbjegavajte bučnije rasprave.

14. Druženje sa prijateljicama
Druženje sa vama dragim prijateljica dobro će vam doći iz mnogo razloga.
Od velike koristi će vam biti posebno one s iskustvom majčinstva, koje će sa vama moći podijeliti iskustva i savjete. Gledajte da one budu zaista one od kojih imate šta da čujete, da su pozitivne i da su disciplinovane sa svojom djecom. Takve žene trebaju da vam budu uzor po pitanju majčinstva!
Osim druženja, razmjene iskustva i savjeta one su tu da vas ohrabre, te da vam pomognu ukoliko vam je neka pomoć potrebna za vrijeme trudnoće, ali i nakon porođaja... To su zaista prave prijateljice i budite im zahvalne, te ne zaboravite na njihovu dragocijenu pomoć koju vam pružaju u tim najpotrebnijim trenucima!

15. Slobodno, ovaj put zasladite se
Ponekad nije na odmet da popijete i pojedete nešto što vas čini sretnom i što vam se traži, ali naravno ponekad i u manjim porcijicama...
Pazite da se ne prejedate i da ne pretjerujete sa hranom kako neke kažu "jedem za dvoje". Jedite koliko vam se traži i hranu rasporedite na više obroka u manjim količinama. 
Za neke namirnice za koje niste sigurni da u trudnoći smijete konzumirati, ili vam ne odgovaraju obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom.

16. Nedjeljno organizujte piknik
Bliži nam se lijepo i sunčano vrijeme, a boravak na otovorenom sa partnerom, rodbinom ili prijateljima dodatno će vas razveseliti uz dobar piknik i društvo. Voćna salatica, prirodni sok, voda, sladoled i deblja futrovana dekica sa spužvicom dobro će vam doći na jednom takvom pikniku. Naravno, uz sve to ponekad se može naći i neki sendvič.

17. Budite sretne, uživajte u trudnoći i skorom majčinstvu

Ne zaboravite da ste žena, majka kraljica i lavica. Uživajte u svojoj trudnoći svaki dan uz vizualizaciju naših savjeta. Budite i ostanite zauvijek sa svojom bebicom sretne, pozitivne, opuštene, nasmijane i vedre, jer kako kažu "kako zračiš, tako privlačiš". Zar nema ičeg ljepšeg nego vidjeti tako prelijepu i sretnu trudnicu i buduću majku. :)

"Beba je nešto što nosiš u sebi devet mjeseci, u naručju tri godine, a u svom srcu do kraja života", Meri Mejson.

Piše: Meliha Horić Džanković

Instagram