Kako smijeh pozitivno utječe na naše raspoloženje i zdravlje?Smijeh je najbolji lijek, to svi znamo, ali jeste li razmišljali da smijeh uvedete planirano u svoj život? Oduvijek sam bila vesela i optimistična osoba ali sam nedavno došla do zaključka da sam veći dio dana previše ozbiljna. I tako sam došla do informacije da postoji joga smijeha i ubrzo se našla na obuci za instruktora. Iskustvo je nevjerovatno.


Jogu smijeha osmislio je indijski dr. Madan Kataria. Pisao je članak o smijehu za jedan zdravstveni časopis. U pripremi za članak je proučio niz savremenih naučnih studija o smijehu koji su u detalje opisivali kako smijeh djeluje na ljudski um i tijelo, a kao duboko inspirisan i čovjek od akcije dr. Kataria je odmah odlučio lično da ispita djelovanje smijeha na sebi i drugima. 


Počeo je 1995. godine sa vježbama u javnom parku sa svega četvero ljudi a danas Joga smijeha predstavlja svjetski fenomen sa više hiljada klubova u više od stotinu zemalja.

Joga smeha je jedinstvena rutina vježbanja koja kombinuje bezuslovni smijeh sa vježbama dubokog disanja. Počiva na ideji da se svako može smijati bez razloga, a da ne zavisi od humora, šala ili viceva kao izvoru smijeha.  

Smijeh stimulišemo putem fizičke vježbe, zatim radeći vježbe smijeha ponašajući se kao razigrana djeca i održavajući kontakt očima sa članovima grupe što dovodi do pravog, zaraznog smijeha. 

Naučno je dokazano da je 20 minuta smijeha dovoljno za postizanje punih fizioloških benefita smijeha i da radeći vježbe smijeha imamo jednake dobrobiti kao i kod pravog smijeha.

Biti ispunjen radošću je osnova joge smijeha. To je umjetnost da se bezuslovno predamo sreći bez obzira koji nas životni izazovi okružuju. 
Radost je emocija koja se može svjesno izazvati kada se predamo radosnoj aktivnosti kao što je smijeh, igra, ples ili pjevanje. Ispunjeni stanjem radosti koje ove aktivnosti izazivaju dolazi do promjena u našoj fiziologiji i biohemiji, a upravo te promjene nas ispunjavaju osjećajem unutrašnje dobrobiti i trajno mijenjaju naš pogled na život i životne izazove.


Piše: Kornelia Vidović, Heal Your Life CoachKornelia Vidović je magistar filoloških nauka i profesor njemačkog jezika. Nakon 14 godina rada na Filološkom fakultetu u Banja Luci, osjetila je da je vrijeme za nove izazove. Na novom životnom putu susrela se sa filozofijom Louise L. Hay, jednom od vodećih ličnosti na polju motivacije i samopomoći. Dvodnevna radionica po metodi Louise L. Hay kod Siniše Ubovića u Beogradu iz korijena joj je promijenila život i na samoj radionici se odlučila da postane licencirani Heal Your Life ® trener, a nešto kasnije i Heal Your Life ® coach. Već dvije godine uspješno vodi Heal Your Life ® radionice, a najviše uživa u individualnim savjetovanjima kao životni trener. No, to nije sve. Bolna kičma bila joj je putokaz ka Pilatesu. Oduševljena efektima koje joj je donijela ta čarobna tehnika, završila je obuku za Intermediate Pilates Mat instruktora  kod Asje Petersen u Zagrebu i sada je trener i sebi i drugima. Već u srednjoj školi je počela eksperimentisati sa kašama od prosa i od tada stalno pronalazi nove i zanimljivije načine ishrane. Završila je Školu prirodne kuhinje i Akademiju življenja u Zagrebu, te Školu za Raw Food Chef-a u Beogradu. S radošću prenosi svoja znanja na Good Food radionicama kuhanja i nekuhanja i u emisiji “Recreativno sa Dijanom Tepšić”. 

Za više informacija i upite posjetite Kornelijinu web-stranicu ili pratite njenu facebook-stranicu.

Instagram