Kako ojačati i njegovati našu žensku moć?

Jako rano, još od moje trinaeste godine su počele moje prve ozbiljne životne lekcije. Sama sam počela tražiti odgovore na pitanj...Jako rano, još od moje trinaeste godine su počele moje prve ozbiljne životne lekcije. Sama sam počela tražiti odgovore na pitanja o životu i postojanju, koje su me mučile. To traženje me vodilo u proširivanje mojih vidika o meni samoj i svijetu oko mene. Iza mene je, putem studija, radionica i kurseva, 20 godina intenzivnog studiranja, Biblija, Kur"ana, Talmuda, kao i Budističkih i Hinduističkih učenja. U zadnje vrijeme me puno inspirišu i privlače Keltska spiritualnost i Samaizam (religija prirode).


Svima je jedna tema zajednička. To je relacija između čovjeka i neke veće sile. U biti sve govore o čovjeku i njegovoj snazi.U zadnje vrijeme smo prepravljeni teorijama, knjigama, video zapisima o novom kultu razmišljanja: “Kako biti svjestan sebe i svoga života”.Mediji su puni dokazivanja da mi sami možemo privlačiti sve što želimo, da imamo puno više moći nego smo toga do sada bili svjesni.
Što mi se u svemu tome sviđa?
Momentalno je toliko vrsta motivacijskih govornika, naučnika, mislilaca. Svatko na svoj način govori o tom novom kultu.

Ja to sve doživljavam kao muziku. Imamo klasičnu muziku, pop muziku, novokomponovanu… Pa ko kako voli neka izvoli.

Ako je svima cilj da probude svjesnost i moć u sebi i drugima, nije važno koga slušamo. Važno je da nas to ispunjava zadovoljstvom i da nam daje volju za dalje.

Još dok sam živjela u Bosni, prije 25 godina, sam često znala počinjati razgovore na temu snage ženskog uma i ženskih čula. Tada bi me samo poprijeko gledali i proglašavali Feministkinjom. Feministička revolucionarnost me naprotiv uopšte nije privlačila niti me privlači.
Ono što me privlači i u čemu se potpuno nalazim je jednostavno “BITI ŽENA”!
Ja sam prije desetak godina uveliko bila u potrazi , gdje mogu da čitam o toj ženskoj snazi. Čitala divne knjige Doris Lesing, Isabel Allende, autobiografija slikarke Frida Kahlo, Majka Tereza, Oprah Winfrey…

Njihove knjige su uvijek uz mene, moje kult knjige.

Danas sve više čitam i čujem, da u ovom momentu u Svijetu treba više ženske moći, više ženske energije!!!


Znači da je sada vrijeme da pozovemo u izazov i svi udružimo našu žensku moć!

Ja ću početi sa svojim osjećajem zahvalnosti, da sam žena.

To želim podijeliti sa vama i prihvatiti nekakav izazov u meni da i vas pozovem da to žensko postojanje, žensku moć, osjećaj i vodstvo realizujemo zajednički.
Prva stepenica u tom realizovanju je ZAHVALNOST.
Za mene je zahvalnost jedan osjećaj, gdje se osjećam ugodno, mirno i spokojno.

Naravno da taj osjećaj nemam uvijek. Naravno da nekada ne znam odgovore za neka pitanja i da imam momente kada mi se nadvije sivi oblak nad glavom.

Znam da to svi doživljavamo. I uvijek je prvo što nas obuzima u takvim momentima misli na ono što nam u tom momentu nedostaje, a ne ono što imamo.

Kao žene sa našim čulima imamo moć da mislimo na više stvari istovremeno. Zato možemo te misli zamjeniti i istovremeno pomisliti šta sve imamo.

To djeluje na isti način kao da smo stali pred ogledalo i probamo bez razloga da razvučemo usta u osmjeh. Pri tome blagi osjećaj obuzima naše tijelo.

Tako je i sa zahvalnošću.

Stavimo se u poziciju da realno posmatramo situaciju u kojoj se nalazimo.
Ako smo prema sebi iskreni šta onda uočavamo?
Da previše trčimo u budućnosti. Previše smo nestrpljivi i time zaboravljamo šta imamo i ko smo.

Zato vas želim inspirisati da se vraćate svaki put na tu zahvalnost.

Zahvalnost je osjećanje i sjećanje koje nam ostaje u srcu. Sjećanje koje naše srce momoriše zauvijek.
Poruke koje želim danas da vam prenesem su:
Da baš tako kako nam je,… je dobro.
Da obgrlimo svoju realnost.
Da osjetimo svoju žensku moć.

Kako kreirati zahvalnost?

To možemo na jako jednostavan način.

Naprimjer: Stavimo ruku na srce i u tom momentu mislimo na ono što nam je milo, na neku situaciju od prije, kojoj smo zahvalni, na neku situaciju u kojoj smo izašle kao pobjednice.

Sve ovo možemo i napisati.
Zato vas želim pitati da se odazovete i napišete nam u Arabelli, ono na što ste zahvalni u svom životu. Nije bitno male ili velike stvari. Nešto što ste doživjeli i tome bili zahvalni. Osobe ili mentori koje ste imali u svom životu.

Napiše nam najmanje tri stvari.

Odmah ćete vidjeti i osjetiti tu snagu u sebi. Ja ću također to da pročitam i osjetim dio vaše snage. Osjetit ćete snagu našeg ženskog zajedništva.

Ja već osjetim ogromnu zahvalnost, jer ovo pišem i imam priliku da bude objavljeno..

Također sam zahvalna svojim roditeljima koji mi daju svoju ljubav i koji su u meni razvili ljubav prema drugim ljudima.

Zahvalna sam da imam svoju porodicu.

Zahvalna sam da svaki puta kada mi je teško, dobijem snagu da opet isplivam na površinu.

Ja vama pišem dio svojih zahvalnosti. Znam da dok ovo čitate osjetite dio moje ženske moći.
Zahvalnost je ključ koji nam otključava vrata izobilja. To je prolaz kroz koji vidimo i osjetimo sve mogućnosti. Prolaz kroz koji upoznajemo sebe i svoju moć.
Pišite nam, šaljite nam svoju žensku mudrost i energiju.

Dozvolite nam da to vidimo i osjetimo i da kao žene međusobno dijelimo.

Piše: Vanja Beukelman Pavlović, life coach i kognitivni terapeut, autorica knjige "Život"

Rođena sam u Tuzli. Živim više od dvadeset godina u Holandiji.  Majka sam troje   djece i baka prekrasne djevočice Dunje.  U našoj zemlji sam stekla diplome prosvjetnog radnika: nastavnik našeg jezika i književnosti i nastavnik predškolskog vaspitanja.  U Holandiji sam stekla još dvije diplome Life Coach i Kognitivni Terapeut, čime se danas bavim.   Pored toga sam stalna kolumnistica i stručna saradnica Arabella - Sretna Žena Magazina.   Od septembra 2016. dajem časove hrvatskog jezika na Holandskoj Poslovnoj AkademijiMoja dosadašnja znanja i iskustva dijelom sam objedinila u svojoj knjizi "Život"Pratite me na Facebook-u i Instagram-u za više riječi inspiracije i savjeta. Ukoliko želite kupiti moju knjigu "Život" ili se informisati za life coaching sesije putem Skype-a javite mi se na: vanja.beukelman@gmail.com ili u inbox moje Facebook stranice (Vanja-Lifecoach).

DRUGIMA SE SVIDJELO I...

0 komentari

Napomena:

Sadržaj na ovom magazinu je informativnog i motivacijskog karaktera. Namjera nam je da upoznamo čitatelje sa različitim pravcima nove sociološke misli, pozitivne pishologije i duhovnosti. Sadržaj u ovom tekstu nije zamjena za stručni medicinski savjet - ukoliko imate ozbiljnih psiholoških problema, obratite se liječniku i/li psihoterapeutu.