Beauty savjeti: ne bacajte iskorištene vrećice čaja!


Nakon što ste pripremili vaš omiljeni napitak u filter vrećicama, vrećice iskoristite kao vaš saveznik ljepote. Bez obzira o kojoj vrsti čaja se radi neosporno je da sadrži brojna ljekovita svojstva. U nastavku vam donosimo nekoliko "beauty savjeta" kako da upotrijebite vrećice čaja u svrhu ljepote.

Za bore
Naučno je dokazano da prisustvo antioksidanasa u zelenom čaju vraća koži elastičnost i ublažava nastanak bora. Sadržaj dvije iskorištene vrećice čaja istresite u posudu, dodajte kašiku ili dvije meda, kako bi ste napravili kompaktnu smjesu. Po želji možete dodati i nekoliko kapi limunovog soka. Također, u navedenu masku poželjno je istresti jednu kapsulu vitamina E, ali nije neophodno. Tako pripremljenu masku nanesite na lice, vrat i dekolte, pustite da odstoji 20 minuta i isperite. Masku nanositi dva puta sedmično.

Oprez za osobe koje imaju osjetljivu kožu ne preporučuje se stavljanje limunovog soka u masku.


Za podočnjake
Kesice čaja mogu da budu veoma korisne i kod natečenih kapaka i podočnjaka. Iskorištenu vrećicu čaja (kamilica, zeleni čaj) ostaviti u frižider na deset minuta. Zatim vrećicu čaja staviti na kapke i držati 15 minuta. Postupak ponavljati nekoliko noći.

Za opekotine
Zbog prisustva tanina u zelenom čaju, on djeluje kao blagi anestetik, pa ublažava svrab i bol. U ovisnosti od potrebe, nekoliko kesica čaja istresti u toplu vodu (u kadu), napraviti kupku. Jednom dnevno oboljeli dio tkiva potopiti u kupku i držati 20 minuta. Tretman ponavljati svaki dan.

Odličan piling
S vremena na vrijeme neophodno je uraditi dobar piling kože tj. odstraniti mrtve ćelije kože. Iako nam je na tržištu prisutno mnogo preparata koji imaju funkciju pilinga, veliki broj njih možete sami pripremiti kod kuće. Sadržaj dvije ili tri vrećice čaja istresti u posudu, dadati kašiku maslinovog ulja, kašiku meda i kašiku mljevene kafe. Napraviti homogenu smjesu nalik pasti. Po potrebi dodati još maslinovog ulja. "Pastu" nanijeti na očišćeno lice i vrat, te držati 20 minuta. Nakon toga isprati. Ovakav piling preporučuje se raditi minimalno jednom mjesečno.


Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram