Kako ne biste trebali korisiti zakon privlačenja?Biti pozitivan ne znači da trebamo zagnjuriti glavu u pijesak kao noj i igonorisati sve probleme oko sebe, biti nerealističan optimista, sve posmatrati ružičasto i živjeti u nadi kako će se sve riješit samo od sebe (ili ilustrativno rečeno da će Sveti Sava sići s neba i snijeti nam sepet pun smokava i para).


Biti pozitivan u pozitivnom smislu ne podrazumijeva:

-Da trebamo očekivati da zato što cijeli dan pjevamo pjesmicu "Ja sam magnet za novac" da ćemo preko noći postati bogati


-Ako smo u dugovima i mislimo "pozitivno", možemo da dopustimo da se isti gomilaju dok nam jednoga dana ne dođu "do guše"

-Da ćemo dobiti posao tako što ćemo ga vizualizrati i maštati o njemu dok ležimo "besposleni" kući

-Da ćemo ostvariti naše snove ako budemo svakodnevno samo ponavljali afirmacije i gledali u našu ploču vizija, te budemo pozitivno razmišljali

Pozitivno razmišljanje je potrebno, jer nas kukanje, limitirajuća uvjerenja o sebi i samosažaljevanje neće nikuda dovesti niti nam pomoći da napredujemo, poput:

"Jadna ja... meni se ne da... sve se urotilo protiv mene..."

"Ja sam samo __________ i ja to ne mogu"

"Ja nemam __________ i ja to ne mogu"

"Sve mi je krenulo nizbrdo..."

"Ja nikada neću uspjeti u tome, postići X ili ostvariti Y"

"Život je težak i samo patnja..."

"Nema dobrih muškaraca u ovom gradu, svi su svinje..."


Pozitivno razmisljanje ne treba biti ignorisanje problema oko nas, onoga što nam se dešava, očekivanje da ćemo bez našeg truda i rada nešto "manifestovati" zato što smo napravili ploču vizija.

Ja vjerujem u ostvarenje snova i životnih ciljeva i zbog toga sam i odabrala poziv životnog trenera (life coach-a) ali isto tako vjerujem i u snagu karaktera, rad, trud, odricanje, strpljenje, vrijeme koje je potrebno da sazrijemo za uspjeh i dobre prilike u životu, hrabrost da rizikujemo da budemo odbijeni ili da doživimo neuspjeh i odlučnost da se borimo za ono što želimo.

To je ono što je meni pomoglo da ostvarim svoje snove i životne ciljeve i to  je ono što danas prenosim svojim klijentima kako bi i oni ostvarili svoje.
Ja imam svoju ploču vizija, a vjerujem i u staru izreku indijskih mudraca (yogija) da riječ izgovorena milion puta postaje stvarnost.

No, samo ploča vizija i afirmacije nisu dovoljne da bismo živjeli životom nalik na onaj s nase ploče vizija.

Potrebno je napraviti konkretan plan akcije kako ćemo ostvariti naše ciljeve.

Potrebno je skupiti hrabrosti da izađemo iz naše zone komfora, odreknemo se nekih stvari da bismo imali mjesta za nove i bolje, prevazišli naša limitrajuća uvjerenja i obrasce ponašanje koji nas sputavaju, rizikovali i upustili se u nepoznato, u nove avanture.

Potrebno je odlučiti da ćemo odvojiti vrijeme, novac i trud da bismo ostvarili svoje  snove i životne ciljeve.

Potrebno je da imamo strpljenja da čekamo na rezultate koji će se možda pojaviti uskoro, a možda tek nakon nekoliko godina ili desetak godina.

Potrebno je da vjerujemo u neku višu mudrost, koju možemo nazivati shodno našim religijskim ili spiritualnim uvjerenjima Bog, Univerzum, univerzalna energija... koja će nam davati "znake" na tom našem putu ostvarenja da li idemo u pravom smjeru, jer ponekada Unvierzum/Bog/Kreator ima za nas veću i bolju viziju od one koju smo mi zalijepili na našu ploču vizija u uvjerenju da je to ono što će nas učiniti sretnima.

Potrebno je da osluškujemo te suptilne znake i svoju intuciju. Ponekada su prepreke na koje nailazimo zapravo skretnice da povedemo naš život u drugom, boljem smijeru od onoga kojim smo mi naumili. 

Tako će nam u "pravom" trenutku u životu se pojaviti neki duhovni učitelj, sa police "spasti" neka knjiga, dobićemo iznenada prijedlog za saradnju sa nekim, besplatno putovanje ili poziv za predavanje ili neku radionicu gdje ćemo nešto čuti. Pojaviće se neki citat, nešto ćemo usnuti, nešto neobično i neočekivano će nam se početi događati. To su sve znaci.

Potrebno je imati viziju, uložiti vrijeme, rad i trud da korak-po-korak idemo ka našem cilju, no u isto vrijeme da ostanemo otvorenog srca i uma. Da osluškujemo naša osjećanja, ona će nam najbolje poručiti je li taj posao, romantični partner ili "prilika" stvarno dobra za nas ili ćemo jednostavno osjetiti da nije to - TO. 
Često imamo u svojoj glavi "plan" kako se nešto "mora" dogoditi ili manifestovati u našem životu. 

Tako imamo listu kako bi nas romantični partner trebao da izgleda, da se oblači, govori, ponaša se, koji je fakultet završio, kako će izgledati naš prvi spoj s njim... 

Imamo u glavi viziju našeg posla iz snova (koji bi mogao kada počnemo raditi možda izgledati kao noćna mora, no kako možemo znati dok ne probamo?).

Ukoliko pogledate svoj život kojim živite danas i ono što vas u njemu čini sretnima vjerovatno ćete se složiti da niste svoj život tako bili zamišljali, ali ipak danas kada pogledate unazad, možda ste sretni što niste dobili taj posao koji ste toliko željeli ili ste tada dobili otkaz (jer danas radite bolji posao), napustili taj fakultet, ili što vas je bivši dečko iz srednje škole, za kojim ste prolili more suza tada ostavio (jer ste danas sa muškarcem koji je u svakom pogledu bolji)...

Život uvijek piše najbolje scenarije.

No, to ne znači da trebamo imati pasivnu ulogu i čekati da se stvari dese u našem životu same od sebe. Moramo biti i aktivni stvaraoci. Moramo učiniti “naš dio posla”.

Raditi korak-po-korak na realizaciji svojih snova.

Želite napisati knjigu? Počnite pisati blog i vidite kako će se stvari odvijati dalje, možda vaš blog postovi jednoga dana prerastu u knjigu. Moja draga poznanica iz Tuzle je pisala poeziju dugo vremena i objavljivala je na svom facebook-profilu i “iznenada” joj se ukazala prilika da svoju knjigu poezije objavi i to besplatno uz pomoć jedne NVO. Trenutno piše drugu knjigu.

Želite raditi posao od kuće (peći kolače, kekse, praviti slatkiše…)? Počnite peći kolače, zapakujte ih u lijep celofan i darujte prijateljima za rođendane i druge prilike. Moja druga poznanica iz Sarajeva je tako pokrenula svoj biznis od kuće (kolači su bili tako dobri da su je prijatelji počeli pitati da i za njih pravi, a kasnije je dobila puno drugih kupaca). Isto vazi i za prirodnu kozmetiku, džemove, nakit ili nešto treće. Pravite, kuhajte, pletite, dijelite, poklanjajte, slikajte za facebook i Instagram… I vidite kako će se stvari odvijati za vas.

Važno je da počnete raditi na ostvarenju svojih snova već danas, ne kada bude "bolje vrijeme".

Napravite ploču vizija ali budite spremni da je na putu do svog cilja uz šaputanje neviljivih i vidljivih znakova neke stvari s nje skinete, a neke dolijepite, jer vas možda čeka budućnost koja je bolja od vaše najbolje vizije.

Ne ignorišite problem, već umjesto kukanja i žalopojki, energiju usmjerite na traženje rješenja.

Vjerujte u sebe, jer ako ne vjerujete u sebe, onda možete ploču vizija baciti u kantu za smeće: u tom slučaju GARANTOVANO nećete uspjeti.

Vjerujte u neku višu silu koja će vas voditi u pravom smjeru i u pravom trenutku na vaš put navesti pravu priliku.

Budite strpljivi, čekajte pravi moment, vaš momenat.

Odradite svoj dio posla, bez očekivanja rezultata, već zato što vas putovanje ka vašim snovima čini srećnima. Ako se ne ispuni ono što ste željeli, znaćete da ste pokušali. 

Nećete žaliti do kraja života i pitati se “Šta bi bilo da jesam?” To je često gore prokletstvo nego neuspjeh.

I znajte da nema neuspjeha, samo životna lekcija koja će vas učiniti mudrijim i dati vam do znanja da to nije bilo za vas. Čeka vas nešto drugo, ljepše. 

Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći da ostvarite vaše snove i živite životom kakvim želite da živite i da se budite svakoga dana radosni i uzbuđeni zbog novog dana. Ukoliko želite moju pomoć u ostvarivanju vaših životnih ciljeva i životnoj tranformaciji, mozete mi se javiti u inbox moje facebook stranice.


Piše: Danijela Jokić Vaislay

Danijela Jokić Vaislay je life coach (trener životnih vještina )  i motivacioni govornik iz BiH, suosnivačica www.sretnazena.comTrenutno živi i radi svoj posao iz snova u sunčanoj i spiritualnoj Indiji i putuje. Rad na laptopu ispod palminog drveća, uz kokosov orah, ili na plaži, su njen fetišNjeni savjeti i citati za osobni rast, na našem i engleskom jeziku krasili su magazine COSMOPOLITAN, SENSA, The Huffington Post i brojne druge. Pomaže klijentima iz brojnih zemalja diljem svijeta da ostvare svoje snove i životne ciljeve, privatnim coaching-om putem Skype-a. Pratite Danijelu na Instagramufacebook-u , njen blog i YOUTUBE kanal na engleskom, za više inspirativnih riječi, savjeta i motivacije. 

Instagram