Oslobodite se zabrinutosti da biste bili sretni


Svi smo ponekad zabrinuti i to smatramo normalnim. Međutim osjećaj zabrinutosti je uzaludan i ne dopušta nam da budemo sretni. Zabrinutost ne može ništa popraviti, ali vas može spriječiti da se bolje osjećate.


Koliko puta razmišljate i očekujete najgori mogući ishod? Je li vam to pomoglo? Kako ste se tada osjećali?

S obzirom da ne znamo što će se dogoditi u budućnosti, umjesto da stalno očekujemo najgore, možda bi mogli pokušati "okrenuti ploču" i početi zamišljati i očekivati najbolje. Počnite razvijati osjećaj sigurnosti da će sve biti baš kako treba.

Obično nismo svjesni koliko često smo zabrinuti, zamišljajući najgori ishod nekog događaja. Jeste li se zapitali kolika je vjerojatnost da se dogodi ono zbog čega se brinete? Usporedite to s vašom prošlošću i sjetite se situacija kada ste se brinuli i nije se dogodilo ono najgore što ste očekivali.


Zapravo je u većini slučajeva upravo tako, da se ne ostvari ono najgore što očekujemo. A vi ste cijelo to vrijeme proveli brinući se i udaljeni od svih lijepih životnih stvari, koje bi vas učinile sretnima, probudile u vama ideje, učinile da postanete uspješni.

Kada malo bolje razmislite, zapitajte se, možete li utjecati na ono što u vama izaziva strah ili nelagodu. Ako možete, onda nešto napravite i nema razloga za brigu. S druge strane, ako ne možete utjecati na događaje, opet nema razloga za brigu. Prepustite se i očekujte najbolje.
Vjerujte mi možete promijeniti takav način razmišljanja, koji vas sprječava da napredujete u svakom segmentu života. I ja sam bila jedna od tih koji se neprekidno brinu, hoću li pasti na ispitu, bojala sam se leta avionom (ali do Kanade ne možete nego avionom ili brodom-za brod nisam imala dovoljno slobodnih dana), vožnje automobilom, pa i nekih dana na mom bivšem poslu.

I ništa se od mojih briga nije ostvarilo, srećom. Sada letim avionom ne razmišljajući o mogućoj nesreći, onog posla sam se riješila, nemam straha od egzistencije, jer s ljubavlju i strašću radim ono što volim, služim vama.

Kada postanete svjesni da se u nekom trenutku brinete o ishodu događaja ili osjećate strah, prvo budite ponosni na sebe jer ste "uhvatili" taj trenutak i misli o najgorem zamijenite mislima o najboljem mogućem ishodu. Neprekidno u sebi ponavljajte sve najbolje što se može dogoditi, zamišljajte prizore kakve želite da se dogode.
Što više budete primjenjivali ovakav način razmišljanja, svakim danom će vam biti sve lakše i lakše. Ja sam otišla i korak dalje, pa možete i vi. Ne čekam više negativne misli, već ujutro zamišljam ono što želim vidjeti u svom životu tog dana, za mjesec, pola godine, godinu.
Da bi mi bilo lakše, našla sam svog idola i zamišljam da postupam upravo na takav način. To ne znači da mi se povremeno ne javljaju i negativne misli. Ali zaustavim ih.Možda se neće ostvariti sve vaše želje i snovi, ali vrijedi pokušati, jer brigom i negativnim mislima nikada nećete ostvariti baš ništa od onog što želite.

Za dodatnu inspiraciju pogledajte video prilog:
Piše: Nataša Matošin Grbić 

Nataša Matošin Grbić rođena je i sa suprugom živi u Hrvatskoj. Po struci je magistar prava. Od 1995. godine radi u struci. Radeći s ljudima, stekla je veliko iskustvo, pa je life coaching, internet marketing i networking prirodni nastavak njenog života.Pored navedenog vodi i Facebook stranicu Pokloni4you

Instagram