Pogačice za party od sira i čvarakaOd sira sam samo dobila uputstvo da mu se jedu pogačice, ali da budu u isto vrijeme i sa čvarcima i sa sirom. Do sada sam uvijek pravila, ili ili, ali eto sada hoće sve zajedno. Jedino da tijesto zamijesim sa čvarcima, a sir pospem kao što to i radim uvijek. 
Potrebno:
- 400 ml mlijeka
- 200 gr feta sira
- 100 ml mljeveni čvarci 
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kvasac
- brašna

Tijesto zamijesiti u mlako mlijeko gde ste prethodno usuli kvasac i šecer da kvasac se podigne. Tijesto zamijesiti da ne bude previše meko. Kada ste zamijesili tijesto, dodati mljevene čvarke i sa njima izraditi tijesto da bi čvarci svugde prosli kroz tijesto. Ustvari to je više mast koja miriše na čvarke. Koliko treba da posolite zavisi od toga koliko su čvarci slani i koliko je slan sir. 


Pokrijete tijesto i ostavite ga da se poveća bar duplo. Zatim ga izručite na radnu površinu posutu brašnom i razvaljajte tijesto na 1/2cm debljine. Feta sir narendate na krupno rende i pospete po cijeloj površini tijesta. Ispresavijate tijesto na 3 dijela poprijeko i zatim uzduž. 

Ostavite tijesto da se odmori i razvijete oklagijom debljine 2cm. Vadite čašom ili šta već koristite i redajte na tepsiju. Ne treba da je namažete jer je tijesto dovoljno masno i neće se zalijepiti.

Ostaviti da odstoji dok se rerna ne ugrije na 200C. Prije nego što stavite u rernu namažite jajetom i pospite susamom. Kada stavite u rernu smanjite na 180C i pecite dok se ne dobije lijepa pečena boja.

Ovog puta sam koristila bijelo mlijeko pšenično brašno. Sve je bilo na zahtjev mog sina koji je smislio ovaj divan recept.
Ako nekoga ne interesuju čvarci, sve to može da se uradi bez njih, a umjesto njih upotrebiti puter ili margarin.
O autorici:

Moje ime je Jadranka Blažić. Život me je donio u prelijepu zemlju Kanadu sa moja dva sina, koji su sada već odrasli momci. Kažu da ti sudbina odredi šta ćeš u životu biti, još onoga dana kada se rodiš. Mislim da je meni sudbina odredila malo kasnije, kada sam u svojoj trinaestoj godini izgubila mamu i preuzela brigu na svojim nejakim plećima o starijem bratu i tati. Kuhanje je počelo tada i evo traje do dana današnjeg. Završila sam školu za kuhare i profesionalno se bavim kuhanjem. Oduvijek sam bila pobornik zdrave hrane i zdrave ishrane. Ponekad mislim da i dok spavam, sanjam koje bi jelo mogla osmisliti sutra. Ovde u Torontu živim sa svoja dva sina i radim kao kuhar u internacionalnom lokalu.Recepte kreirane prema pravilima hrono ishrane možete pronaći na Jadrankinom blogu "Kuvajmo Hronovski".

Instagram