Savjeti za njegu zrele kože


Stručnjaci se slažu da je mnogo problema sa kožom moguće izbjeći pravilnom njegom u mladosti. Stoga ne ignorirajte savjete onih koji su svoj radni vijek posvetili vašoj ljepoti. Već oko 30-te počinje usporavanje procesa obnove i možete polako krenuti sa njegom kože po nešto drugačijem režimu kako biste postale gospodarice vremena i odgodile pojavu bora do kada je to moguće.


Mlada koža ima nevjerojatnu sposobnost obnove i regeneracije. Svakih 10 do 14 dana sve površinske ćelije su zamjenjene. No kako vrijeme odmiče ovaj proces se usporava. Staroj koži potrebno je 90 dana da se u potpunosti obnovi. 
Bez obzira imate li 20, 30 ili 50, kožu je potrebno njegovati adekvatnom njegom.Značajna karakteristika kože koja je počela stariti je da je ona neprestano suha. To znači da postaje i nešto grublja zbog nedostatka prirodnog sebuma koji bi je inače omekšao.
Sunce, stres i koža

Prekomjerno izlaganje sunčevim UV zracima, posebno bez odgovarajuće zaštite, najviše šteti koži. I za sunčanje je potrebna priprema, a posebno suhe kože, jer se pod uticajem sunčevih zraka dodatno isušuje. Masnom tipu sunce donekle može i da prija, ali i takva koža može da dehidrira. Ovo su prvi faktori koji dovode do prijevremenog starenja kože i pojave bora.Svaka neprospavana noć i stres ostavljaju sve vidljivije tragove na našoj koži. Jer starenjem se količina elastina i kolagena u koži smanjuje, lojne i znojne žlijezde slabije rade. Kod žena se sve dodatno pogoršava ulaskom u menopauzu, kada polako nestaje estrogen, hormon za koji se smatra da "vezuje" vodu i tijelu obezbjeđuje dio potrebne hidratacije.

Iako godine ne mogu da se pobijede, usvajanje nekih novih i prije svega dobrih navika može da pomogne da izgledamo mlađe, svježije i njegovanije.


SAVJETI
-  Koristite blage preparate za čišćenje lica, sa prirodnim uljima.

-  Svakom tipu kože odgovara dodatna vlažnost. Najbolje je da se koriste preparati koji hidriraju kožu.

-  Unositi dovoljnu količinu vode (6 do 8 čaša dnevno)!

- Za dnevnu njegu preporučuju se kreme sa vitaminima A, E i C, koji neutrališu slobodne radikale, i biljnim ekstraktima koji stimulišu vezivno tkivo. Zaštitni faktor SPF najmanje 15 je obavezan.

- Naša preporuka za njegu zrele kože su kreme na bazi maslinovog ulja, jer je maslinovo ulje veoma bogat izvor vitamin E, a uz to potiče i sintezu kolagena.

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram