Stiže sezona alergija: čime ih spriječiti?


Svi se radujemo dolasku proljeća, lijepim danima i buđenju prirode. Ali mnogo je onih za koje dolazak proljeća znači početak borbe s alergijama.

Šta su alergije, u koje doba godine se javljaju, koje su najčešće i na koga sve djeluju, pročitajte u nastavku teksta?

Alergija je stanje u kojem organizam s neubičajnom osjetljivošću reaguje na jednu ili više materija s kojima dolazi u dodir. Alergije su najčešće u proljeće i ljeto, s tim što je pojava rinitisa (upala sluzokože nosa) najučestalija početkom proljeća, jer upravo u to doba godine mnoge biljke proizvode polen: vrba, akacija, lješnik, tokom ljeta to su breza, bukva, topola, hrast i razne vrste trava. 

Međutim, najučestalija alergija koja se javlja u ovo doba godine svakako je alergija na ambroziju, vrstu korova koji se vrlo teško uništava i čiji polen vazdušne struje raznose sve do prvih jesenjih mrazeva.


1. Zašto su alergije sve učestalije?
Statistički podaci pokazuju da više od 20 posto stanovništva pati od neke vrste alergije, a povećan broj oboljelih naročito je primjećen među djecom u industrijskim područjima, gdje alergije nastaju uslijed zagađenosti vazduha i promjene načina stanovanja. Alergijske bolesti naročito počinju u djetinjstvu, iako mogu nastati u bilo kojem životnom dobu.

2. Kada se alergija može javiti?
Prvi simptomi alergije nisu primjetni odmah po rođenju, njego tek između trećeg i šestog mjeseca života. Obično je prvi znak alergije atopijski dermatitis, a mogu se javiti i tegobe u probavnom traktu. S vremenom se simptomi mogu mijenjati, pa u školskom uzrastu može doći do pojave astme, a u adolescentnom periodu do polenske kijavice.


3. Da li su alergije nasljedne?
U nastanku alergija učestvuju mnogi faktori. Pored nasljeđenih faktora važnu ulogu u pojavi ove bolesti imaju okolina, ishrana, njega, pušenje majke u trudnoći i zagađenost vazduha. Kod djece koje imaju jednog roditelja koji je alergičan, u 20 do 40 posto slučajeva javlja se neki oblik alergije. Ako su oba roditelja alergičari, vjerovatnoća da će to biti i njihova djeca penje se na 70 posto.

4. Kako se postavlja dijagnoza alergijskog rinitisa?
Na osnovu razgovora s roditeljima, doktor/ica dobija informacije o postojanju alergijskih bolesti u porodici i eventualnim ranijim alergijskim bolestima djeteta. Polenska kijavica manifestuje se otečenom (bijelom ili plavom) nosnom sluzokožom i ukoliko se sumnja na nju, neophodno je obaviti i alergološko testiranje: kožno testiranje na inhalacijske alergene. 


5. Može li se spriječiti razvoj alergija?
U porodicama podložnim alergijama preporučuje se prevencija bolesti već u trudnoći. Također preporučljivo je još duže dojenje djeteta, najmanje šest mjeseci. Dopunska ishrana uvodi se tek posliej šestog mjeseca, a kravlje mlijeko, jaja, riba i agrumi tek poslije druge godine života. Ako je majka alergična i njoj se preporučuje hipoalergena hrana.

6. Može li se alergija liječiti lijekovima?
Sve zavisi od težine bolesti. Ako se radi o privremenim i blagim simptomima, dovoljno je uzeti neki antialergijski lijek. Za sprečavanje tegoba terapiju je potrebno započeti od petog do desetog dana prije očekivane pojave simptoma.
7. Šta je polenska kijavica?
To je alergijska upala služokože nosa koja nastaje poslije kontakta s nekim alergenom, Najčešće je to polen biljka i korova, ali i grinja iz kućne prašine. Poslije kontakta sa alergenom dolazi do niza reakcija: sluznica nosa otekne, pojačana je sekrecija, kihanje i svrab unutrašnjosti nosne šupljine. Oko 10 posto djece oboljele od polenske kijavice u starijem uzrastu oboli od astme.

8. Kako razlikovati polensku kijavicu od prehlade?
Početak alergije često liči na običnu prehladu, pa se tako i liječi. Ali ako prehlada traje dugo, nije praćena temparaturom a javlja se u glavnom u isto doba godine, mora se posumnjati na alergijsku prirodu bolesti. Kao i kod dijagnosticiranja, ima više načina i za liječenje problema alergija. Jedan od najučinkovitijih je očistiti mjesto boravka od alergena koji izazivaju reakcije pojedinca, te izbjegavati mjesta koja takve alergeni sadržavaju. Ojačajte imunitet djeteta dajući mu mješavinu meda i limunovog soka.

Pripremila: Mediha Horić Aličić

Instagram