Čuvarkuća u službi ljepote i zdravljaČuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je jedna od 150 vrsta biljaka koje izvorno rastu u Meksiku. U nekim predjelima raste kao samonikla biljka, dok se vrlo uspješno uzgaja i na našim prostorima. 

Za uzgoj čuvarkuće nisu potrebni posebni uvjeti, uspijeva gotovo u svim dijelovima dvorišta, bilo da je na direktnom suncu ili u polusjeni. Ljekovito svojstvo čvarkuće ogleda se u svježe iscijeđenom soku, koji sadrži mnoštvo nutrijenata, ima antiseptičko i protuupalno dejstvo.Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

Kao i aloe vera, dobro liječi opekotine, promrzline ili opekotine od sunca. Njen sok možete upotrebljavati i u slučaju ujeda insekata, protiv svraba, crvenila ili otoka. Ovu tečnost nanosite i na grubu kožu ili ispucale pete, ruke ili laktove. Odlično omekšava i hidratizira kožu.


Biljka može izdržati i jak mraz, a ako je zaledite (ili zaledite njen sok) neće izgubiti blagotvorna svojstva.Savjet: Dobro je da imate zaleđen sok čuvarkuće u posudicama za led - u slučaju opekotina u kuhinji ili ujeda insekata. Samo kockicom umotanom u gazu trljajte kratko povrijeđeno mjesto.


Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.Čuvarkućom možete tretirati:
   -  crveni vjetar (erysipelas)
   -  kurje oči
   -  pjegice
   -  rane i čireve
   -  herpes zoster
   -  upale oka i uha
   -  zloćudne kožne bolesti
   -  tvrdu kožu na tabanima
   -  opekotine, ubode i ugrize...

Problematično mjesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

 Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram