Kako do holivudskog osmijeha?

Blistavo bijeli osmijeh već odavno nije samo modni imperativ, već i pokazatelj zdravlja cjelokupnog organizma, te se u tu svrhu mnogi okreću stomatološkim estetskim zahvatima, kakvi su izbjeljivanje zuba i fasete, koje se na zube postavljaju.


 Ako biste željeli da unaprijedite svoje zube, te da se češće i radije smijete, onda su fasete ili izbjeljivanje pravo rješenje za Vas.
Zubi mijenjaju svoj izgled, prije svega boju, ali i oblik, kako starenjem, tako i praktikovanjem loših navika. Zato u pomoć priskaču zubari, najčešće se koristeći jednom od dvije tehnike uljepšavanja zuba – tako što postavljaju fasete na prednje zube ili ih izbjeljuju.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba primjenjuje se mahom laserski, i time se mijenja kolorizacija zuba i do nekoliko nijansi svjetlije. Veoma je važno da se ovom zahvatu, kao i kada su fasete u pitanju, podvrgavate u stomatološkoj ordinaciji, a nikako u nekom od mnogobrojnih kozmetičkih salona, jer je bitno da ovom problemu pristupi stručnjak.
Naime, ne može svako bjeliti zube – to se pogotovo ne preporučuje onima koji na bilo koji način pate od bolesti zuba ili trudnicama. Stoga morate paziti gdje ovaj proces vršite, kao i da postavite realne zahtjeve svom stomatologu. Ako izbjeljivanje zuba ne može dovesti do željenih rezultata, onda su za Vas rješenje fasete.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete su kompozitne ljuspice koje se postavljaju preko prednje strane zuba. One su mahom namjenjene prvim prednjim zubima, i regulišu njihov oblik i boju. Ove fasete imaju i tu prednost što veoma lako rješavaju problem sa veličinom zuba. Također, fasete se postavljaju i onda kada postoji razmak između prednjih zuba, te se na ovaj način reguliše i ova estetska poteškoća.
U odnosu na izbjeljivanje zuba, fasete imaju tu prednost što mogu mnogo bolje „maskirati“ zube tako da oni izgledaju bjelji, osim ako, naravno, nova boja nije previše intenzivna i duboka. Prednost koju fasete imaju sastoji se i u tome što one mogu prekriti zub tako da ispune sve praznine i oštećenja zubne gleđi, dok se izbjeljivanje u tim slučajevima ne preporučuje.
Jedan od, mahom, najčešćih slučajeva, kada se primjenjuju fasete jeste prilikom traume zuba, njegovog lomljenja, kod okrnjenih zuba i slično. U takvim prilikama, ova tehnika pomaže da se zubu vrati pređašnji izgled, a pacijentu osmjeh i sigurnost.

Keramičke fasete

U odnosu na kompozitne, keramičke fasete najviše se razliku po cijeni, koja je najčešće veća zbog materijala koji se ovom prilikom upotrebljava. Keramičke fasete se također duže izrađuju, te je za njihovo konačno postavljanje potrebno i po nekoliko posjeta zubaru. Sa druge strane, u odnosu na kompozitne fasete, one duže traju i nije ih potrebno popravljati ili ponovo postavljati.


Pri odgovoru na pitanje koje su fasete bolje i koje će se određenom pacijentu primjeniti, treba znati da je sve individualno. Naime, stomatolog mora prvo utvrditi da li imate pokvarene zube, odnosno karijes, kakav Vam je zagrižaj, kao i škripite li zubima dok spavate i kakvi su ostali zubi... Sve su ovo značajni faktori kada se biraju i uopšte postavljaju fasete, koje zaista umnogome mogu promjeniti svačiji izgled. 

Instagram