Kakve zavjese Vam trebaju za dnevnu sobu?Ako ste shvatili ili jednostavno samo odlučili da je potrebno da se unese nov život u Vašu dnevnu prostoriju, a niste pri velikom novcu, ne treba da se brinete – probajte da samo promijenite zavjese i bit ćete oduševljeni efektom. Dnevni boravak je mjesto gdje se najčešće provodi vrijeme, pa je veoma bitno s vremena na vrijeme napraviti male promjene. Na šta treba obraćati pažnju pri odaberu zavjesa.Veoma je značajno kod zavjesa, kada ste se odlučili za neku, da je lijepo možete uklopiti u boju zidova. Boje dokazano utiču na ljudsku psihu, a velike i dugačke zavjese veoma lako upadaju ljudima u oči i zbog toga mogu mnogo da pomognu kod raspoloženja. Čim ljudi koji borave tamo ugledaju prijatne i osvježavajuće boje na dugim i lijepim zavjesama – raspoloženje će im u trenutku postati bolje. 

Nervoza i problemi preko dana će, bar na tren, da nestanu. Pored zidova, bitno je i da pazite da i namještaj ne bude baš previše u kontrastu sa zavjesama. Jedino ako ste ljubitelj kontrasta, tada je moguća i takva kombinacija, samo ne treba pretjerivati, jer nije svaka boja idealna. 
Veliki značaj igra i svjetlost koja dopire u Vaš dnevni boravak. Ako su prozori veliki, tada zavjese ostavljaju mnogo drugačiji utisak, nego kada su prozori manji. Uvijek treba obraćati i na sitnice, jer se u njima krije zaista prava draž uređenja. 
Zavjese svakako igraju veliku ulogu, jer je danas teško zamisliti bilo koji dom, odnosno bilo koju prostoriju gdje ima prozora, a da nema zavjese. Takve prostorije bi izgledale kao da im nešto fali, kao da su prazne.  
Koji tipovi zavjesa su idealne za dnevnu sobu 
Postoje duge, kratke i polukratke. One su u mogućnosti da zaokruže prostoriju. Duge zavjese bolje čuvaju toplotu, a pošto u dnevnom boravku provodite najviše vremena, idealno bi bilo da u nju stavite baš takve zavjese. Ukoliko želite da Vam više svjetlosti ulazi – treba da odaberete tanju i prozirniju zavjesu. 
Iako će dosta svjetlosti dopirati u Vašu sobu, zavjese će i dalje davati svoj pečat na svoj način. A ako želite da, bar vizuelno, uvećate prostoriju, treba da kupite duže zavjese. Kada ste se odlučili za tip, tada sledi biranje načina kako želite da se zavjesa postavi na prozor. 

Tu, također, ima nekoliko tehnika, a na Vama je da odlučite koju smatrate ljepšom, elegantnijom i privlačnijom. Treba da odlučite da li ste za karnere, da li zavjese vezujete trakama sa strane, pa je tu i visina gdje se može postaviti sama zavjesa. A pred kraj su tu i nabori.

Možete da se odlučite za više nabora, što u neku ruku može da skrati zavjesu, a možete da namjestite i samo nekoliko nabora. Apsolutno je na Vama kako i šta ćete da uradite sa zavjesom. Bitno je da imate neku ideju, i da uklopite sa ostatkom namještaja i naravno sa bojama zidova.

Instagram