Njega bebine kože
Koža kao najveći organ našeg tijela, posebno nakon rođenja i u ranoj dojenačkoj dobi, zahtijeva svakodnevnu njegu. Neposredno nakon rođenja na koži mogu biti vidljive nakupine prirodne zaštite kože tijekom trudnoće − vernix caseosa


Kako bi se održalo dobro zdravlje kože djeteta, treba dopustiti da se verniks prirodno upije ili da ga majka nježnom masažom jagodicama prstiju utrlja u kožu djeteta. Kod prenesenog djeteta koža može biti izrazito suha i ispucala jer se verniks upio u kožu prije rođenja.Površinski sloj kože novorođenčeta mnogo je nježniji u odnosu na odraslu dob, potkožno je masno tkivo tanje, aktivnosti žlijezda lojnica i znojnica te imunosni sustav nisu u potpunosti razvijeni. Reducirane količine lipida (masti) utječu na mehanizam termoregulacije, koža je podložnija isušivanju, negativnim učincima sunca i mehaničkim podražajima.


Osim toga, površina je kože blago kisela, pH iznosi oko 5,5 − i upravo taj kiseli zaštitni sloj onemogućuje razmnožavanje štetnih bakterija i gljivica, sprečava gubitak vode i stabilizira lipide u potkožnom sloju kože. Ako se kiselost kože promijeni, ona je sklonija dehidraciji, razvoju infekcije i promjenama pri kontaktu s raznim alergenima.

Prištići kod beba
Dvadeset posto djece rađa se s prištićima ili se oni jave u prve dvije sedmice života. Češće se javljaju kod dječaka i jače su izraženi kad dijete plače. Mogu se zadržati na koži djeteta nekoliko mjeseci i spontano nestati bez dodatne njege. Ako ne prođu kad dijete napuni tri mjeseca, potrebno se posavjetovati s pedijatrom.
Ljuskava suha koža
Ljuštenje kože u prvim danima života normalna je fiziološka pojava, koja je najizraženija u području ručnih i nožnih zglobova. Posljedica je nezrelosti žlijezda lojnica. Na mjestima pojačanog ljuštenja koža može biti izrazito suha i lagano crvenkasta. Ta je pojava češća kod prenesene djece. Potkraj trudnoće sloj se verniksa stanjuje i koža dolazi u doticaj s plodovom vodom. Dodatna njega nije potrebna.Pelenski osip
Pelenski osip može se javiti u bilo kojoj dobi djeteta jer ga uzrokuje nadražaj površine kože. Njegovu nastanku pogoduju produkti razgradnje urina i stolice, trljanje vlažnih ili tijesnih pelena i neredovito mijenjanje pelena.

Njega kože
Djecu treba redovito kupati i tuširati u mlakoj vodi (pretopla voda izaziva svrbež). Kako se koža ne bi isušila, potrebno je također smanjiti trajanje kupanja. Preparati trebaju biti dermatološki, a dobri su i gelovi bez sapuna. Nakon kupanja važno je pažljivo isprati kožu tuširanjem te je nježno tapkanjem obrisati. Za njegu koristite neutralne kreme i preporučenu terapiju pedijatra (savjetuje se primjena krema s većim sadržajem ulja na stomak, a “masnijih” preparata na ekstremitete).

Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram