Njega kože u trudnoćiZbog brojnih promjena kojima je izložena u trudnoći, koži u tom osjetljivom razdoblju treba posvetiti više pažnje, te redovito koristiti odgovarajuće preparate za njegu, posebno kako bi se spriječio nastanak strija. 


Žene kojima veći dio trudnoće prolazi u ljetnim mjesecima svakako bi trebale pripaziti na pojačanu pigmentaciju kože, pjegice i mladeže koji su izraženiji zbog boravka na suncu. 
Previše sunčanja u trudnoći zapravo se nikako ne preporučuje, pa izlaganje štetnom UV zračenju smanjite na što manju moguću mjeru. Trudnicama koža često dobije tamniju pigmentaciju zato što u tijelu imaju povišenu razinu hormona, a što ultraljubičaste zrake mogu samo pojačati.

Očuvanje elastičnosti kože veoma je bitna, stoga je čuvajte na vrijeme. To se posebno odnosi na dijelove na trbuhu, grudima i bedrima. Za tuširanje je poželjno koristiti kupke, a izbjegavati sapune i gelove koji isušuju kožu. Nakon tuširanja koristite hidratantne losione koji će osigurati mekoću i gipkost kože. 
Kod svih preparata za njegu lica i tijela vodite računa o tome da njihovi sastojci kroz pore kože ulaze u krvotok, a tako i do bebe, i da trudnice zato trebaju biti posebno oprezne kod korištenja određenih losiona, krema, seruma, jer neki sadrže i štetne supstance. 

Naša preporuka za njegu kože , posebno dijela na stomaku svakako jeste "Majevički melem", koji je potpuno prirodan preparat. Pažljivo odabrana kombinacija ulja nevenovo, kantarionovo, maslinovo, te pčelinji proizvodi sprečavaju "pucanje" kože, te nastanak strija.Neven (calendula officinalis) ima veliku moć regeneracije (obnavljanje) oštećenih dijelova tkiva. Kožu trbuha, bedara, grudi, treba početi tretirati najkasnije u četvrtom mjesecu trudnoće. Da bismo spriječili nastanak strija i "vratili sve na svoje mjesto", veoma je bitno istu njegu provoditi i nakon poroda, uz korištenje steznjaka ili pojasa.Sunčanje u trudnoći
U trudnoći posebnu pažnju posvetite njezi kože lica i tijela tijekom sunčanja, koje treba biti umjereno. Pokušajte što manje boraviti na jakom suncu i izlagati se štetnim UV zrakama. Osnovno je pravilo ne boraviti vani kada je sunce najjače, između 11 i 17 sati, i svakako koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom. 
Trebalo bi izbjegavati korištenje preparata za umjetno tamnjenje, samotamnjenje i slično, jer sadrže određene sastojke koji kroz kožu ulaze u krv, a nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi isključila negativne reakcije tih tvari na bebin razvoj. 

Sunčanje dovodi i do proširenja krvnih žila, što trudnicama može dodatno otežati čest problem otečenih nogu, bolova u nogama. Spavajte s nogama na povišenom, a možete to prakticirati i preko dana kako biste smanjili pojavu oteklina. Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar


12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram