Početnica u teretani? Evo kako do pravilnog treninga...Dok neke djevojke odlazak u teretanu posmatraju kao stil svog života i uobičajen dio njihove svakodnevice, druge se teško na ovaj potez odlučuju. Razlog tome je često nesigurnost kako će se snaći i da li će moći da prilagode vježbe svojim potrebama. Ukoliko nemate priliku da pitate nekog stručnog, imamo nekoliko smjernica za vas.Plan treninga

Za početak je važno da odredite koliko ćete puta posjetiti neku od teretana. Dva puta je minimum, a poželjno je da idete i treći dan. Rasporedite tako da možete i da odmorite svoje mišiće. Započnite trening zagrijevanjem, a potom deset minuta odvojite za neku kardio aktivnost. To može da bude vožnja bicikla ili trčanje na traci. Potom pređite na sprave kojima ćete vježbati ramena i ruke. 


Težinu tegova prilagodite svojim mogućnostima, a kasnije povećavajte opterećenje. 

Možete koristiti i šipku. Potom se posvetite nogama i zadnjici, bilo da radite na spravi ili svojom težinom kada su čučnjevi u pitanju. Pređite na trbušne mišiće, a nikako ne zaboravite leđa. Na samom kraju treninga istezanje je obavezno. 

Ne zaboravite da vježbe radite serijski i sa određenim brojem ponavljanja, koliko vam odgovara. Na primjer, tri serije trbušnjaka od po 30 ponavljanja.Izbjegavajte greške
Osim što je za prisustvo u teretani važno da pravilno radite vježbe, kako se ne biste povrijedile, postoji niz drugih detalja u vezi kojih mnogi griješe. To se prvenstveno odnosi na pravilnu ishranu. Mnogi vjeruju da će rezultati stići ukoliko treniraju, bez obzira na to kako se hrane.

To nije tačno, jer je balansirana ishrana neophodan preduslov za rezultate. Bijelo brašno, masna hrana, slatkiši i gazirana pića, sigurno vas neće dovesti do rezultata, ma koliko trenirale. Osim hrane, problem je često ipravilna hidratacija. Mnogi ne piju dovoljno tečnosti, odnosno vode, iako je ona bitna za izbacivanje toksina, za sprječavanje vrtoglavice i iscrpljenosti. 


Postoji zabluda da se isključivo vježbom može doći do smanjenja sala i savršenih trbušnjaka. Put je mnogo duži. 

Potrebna je dijeta, kardio vežbe i dva do tri puta nedeljno vježbanje stomaka, kako bi salo nestalo, a tek onda se nazreli formirani mišići. To važi i za druge kritične dijelove ženkog tela, kao štit su butine. Posebno je važno da se tokom treninga u teretani pažnja posveti svakom dijelu tijela. 
Potrebno je napraviti ravnotežu, kako ne bismo preforsirali samo jedan dio. Važno je znati da vježbom druge grupe mišića, često pogađamo i onu za koju mislimo da ne vježba, što je  u najvećem broju slučajeva stomak.

Instagram