Sunce i zaštita kožeLice, ruke i dekolte su područja tijela najizloženija UV zračenju. Iako sunce, u određenoj mjeri može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje, osigurati vitamin D, poboljšati cirkulaciju te ojačati metabolizam i produktivnost, pretjerano izlaganje vrlo je štetno. Neka od oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca na kožu su preuranjeno starenje kože, hiperpigmentacija pa čak i rak kože. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za zdrave ljetne grickalice, te savjete za adekvatnu zaštitu od sunca...
Koža lica zahtijeva posebnu zaštitu, jer ima drugačije karakteristike od kože ostatka tijela:

   -   tanja je, 

   -   ima manje ćelija, 
   -   ima više pora,
   -  zbog većeg broja žlijezda lojnica luči više lipida,
  -  svakodnevno je izložena okolišu, što ju čini podložnom vanjskim uticaju poput vjetra, hladnoće, dima, zagađivača te, naravno, UVA i UVB zraka."Pojedite" vaš zaštitni faktor!
Vrlo često nam se svima dešava da na plaži, grickamo lokalne "specijalitete " (krofne, pice, palačinke i sl.). Upravo takva vrsta rafinisanih šećera dovodi do bržeg debljanja, ali i pospješuje proces starenja kože. Umjesto da vaša hrana bude vaš neprijatelj kože, pojedite vaš zaštitni faktor i na taj način dobit ćete saveznika ljepote.


U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za zdrave ljetne grickalice. 
1. Bademi i suncokretove sjemenke - visok sadržaj vitamina E čine ih idealnom grickalicom uz bobičasto voće. 
2. Kajsije i dinja - sočne dopune ćelija beta-karotenom i dobar izvor vlakana (vlakna su bitna za probavu, a loša probava također šteti zdravlju kože). 
3. Leblebije (slanutak) - odličan biljni izvor proteina koji su gradivna jedinica kože, u onim trenucima kada svježe upecana riba nije na dohvat ruke, kao i kompleksnih ugljenih hidrata za one koji zaigraju odbojku na plaži. 
4. Paprike - visoka koncentracija C vitamina koji štiti kožu i podstiče proizvodnju kolagena. Paprika ima C vitamina čak 3 puta više od narandži, a niskokalorična je grickalica sa malo ugljenih hidrata što znači da možete da je konzumirate u neograničenim količinama. 
5. Brazilski orah - ključna ljetnja grickalica, jer sadrži selen koji štiti kožu upravo od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Za zadovoljenje dnevnih potreba za selenom dovoljno je izgrickati samo 1 ili 2 brazilska oraha.

Savjeti za adekvatnu zaštitu
  • Izbjegavajte sunce između 11 i 16 h. Tražite hlad, zaštitite se odjećom! 
  • Nosite adekvatnu odjeću. Savjetuje se majica dugih rukava, šešir i zaštitne naočare.
  • Koristite zaštitni antisolarnu kremu sa većim SPF od 20, širokog spektra koji pruža UVB+UVA zaštitu.
  • Antisolarna sredstva primjenjujte svakodnevno (prije izlaska iz kuće i izlaganja suncu) na sve regije kože koje su izložene UV radijaciji u dovoljno debelom sloju.
  • Ponavljajte mazanje redovno, naročito ako plivate ili ste dugo van kuće (na svaka 2 do 4 sata).
  • Antisolarna zaštitna sredstva ne koristite da bi produžili boravak na suncu već da biste zaštitili vašu i kožu vašeg djeteta od štetnog djelovanja sunca.
  • Ne ostajte dugo na suncu i izbegavajte sunčanje.


Piše: Mirela Hatić, farmaceutski tehničar

12647709_10205223769706037_1947572880_n
O autorici teksta:

"Ja sam Mirela Hatić, imam 30 godina i idejni sam tvorac linije kozmetičkih proizvoda "Mentha". 


Ideja za proizvodnjom prirodne kozmetike javila se kao spoj mog osmogodišnjeg rada u apoteci i želje da na zdrav i prirodan način njegujem svoju kožu. 

Majka sam dvije prekrasne djevojčice, koje su mi najveća  inspiracija u životu."

Ponudu "Mentha" kozmetike možete pogledati na mojoj facebook-stranici.

Instagram